Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Nεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι διαδηλωτής στην Τουρκία

Το κύμα της λαϊκής οργής διογκώνεται στην Τουρκία μετά τον θάνατο και δεύτερου νέου που τραυματίσθηκε από σφαίρες στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αντάκια της επαρχίας Χατάι χθες το βράδυ, πέμπτη ημέρα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρτ εξέπνευσε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στην διάρκεια διαδήλωσης σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, στα νότια της Τουρκίας, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

"Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (...) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί", μετέδωσε το δίκτυο επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν την ζωή τους οι δύο διαδηλωτές, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, χαρακτήρισε σήμερα «δικαιολογημένη και σύννομη»
την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων στις «αρχικές συγκεντρώσεις» που έγιναν στην πλατεία Ταξίμ.

Ο Αρίντς αρκέστηκε μάλιστα να πει απλά «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια, κάνοντας όμως έναν διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που διαδήλωναν «λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών» και όσων πήγαν στην πλατεία για να προκαλέσουν καταστροφές και επεισόδια.

«Οι πολίτες μας έδειξαν τη νόμιμη, λογική και δίκαιη αντίδρασή τους στο πάρκο Gezi», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι μιλούσε ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, λόγω της επίσκεψης του Ερντογάν στο Μαρόκο. Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με εκπροσώπους όσων αντιδρούν στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου στην πλατεία Ταξίμ.


Ερντογάν: Χέρι - χέρι με την τρομοκρατία οι διαδηλωτές
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές που, όπως είπε, υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια, βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία».

Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει, από το Μαρόκο όπου βρίσκεται, ότι η κατάσταση στην Τουρκία εξομαλύνεται και επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή του στο Μάγρεμπ τα προβλήματα θα ρυθμιστούν.

Παράλληλα κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις διαδηλώσεις. «Στην αρχή, το πρόβλημα με τα δέντρα προκάλεσε τα γεγονότα. Όμως στη συνέχεια οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από ανθρώπους που δεν κέρδισαν στις εκλογές», σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος: «Δεν ξέρω τι είπε ο πρόεδρος, όμως για μένα η δημοκρατία προέρχεται από τις κάλπες».

Προηγουμένως, ο κ. Γκιουλ είχε δηλώσει ότι «η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να νικήσεις στις εκλογές» και χαρακτήρισε «απόλυτα φυσικό» να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις οι ειρηνικοί διαδηλωτές.

Ακόμα μία νύχτα ταραχών σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα
Μέρα με την ημέρα εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τα γεγονότα της Παρασκευής η επιθετικότητα των αστυνομικών δυνάμεων έδειξε να υποχωρεί, ωστόσο βαθμιαία η εμφάνισή τους γίνεται ολοένα πιο ορατή.

Το Σάββατο και την Κυριακή η κυβέρνηση είχε περιορίσει σε θέσεις άμυνας τις δυνάμεις της αστυνομίας, ετσι δεν εμφανίζονταν στους δρόμους, ενώ απουσίαζαν τελείως από την πλατεία Ταξίμ και τους γύρω δρόμους. Εχθές όμως, μετά την συνεχιζόμενη πίεση των διαδηλωτών, οι οποίοι ήθελαν να πλησιάσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη – το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Μπεσίκτας – δύο διμοιρίες της αστυνομίας εμφανίστηκαν ξανά.

Το απόγευμα της Δευτέρας εκατοντάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως έκαναν και τις προηγούμενης ημέρες. Για πρώτη φορά μετά την Παρασκευή απωθήθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι με τη χρήση δακρυγόνων κατάφεραν αιφνιδιάσουν τους διαμαρτυρόμενους και να τους αναγκάσουν για λίγη ώρα να απομακρυνθούν από την περιοχή. Λίγη ώρα μετά, οι πολίτες που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, επέστρεψαν, φορώντας σχεδόν όλοι αντιασφυξιογόνες μάσκες.  Δίπλα σε αυτούς βρίσκονταν οργανωμένες ομάδες γιατρών για να περιθάλψουν όσους λιποθυμούσαν ή τραυματίζονταν στις συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές έφτιαχναν οδοφράγματα κατά μήκος των δρόμων που ενώνουν την πλατεία Ταξίμ και την Μπεσίκτας, από πέτρες, καδρόνια και σιδεριές γειτονικών οικοδομών. Οι αστυνομικοί έριχναν δακρυγόνα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μαρτυρίες πολιτών ανέφεραν πως έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών. Ελικόπτερο της αστυνομίας πέταγε σε χαμηλό ύψος από τις συγκεντρώσεις με τον προβολέα του στραμμένο προς το πλήθος, το οποίο το αντιμετώπιζε με χειρονομίες και γιουχαϊτά.

Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών κράτησαν μέχρι το πρωί και αρκετοί από τους διαδηλωτές κοιμήθηκαν στο πάρκο Γκεζί, δίπλα στην πλατεία Ταξίμ.

Μετά τη χθεσινή βραδιά, η ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και της κυβέρνησης φαίνεται ότι βαίνει συνεχώς κλιμακούμενη. Ο κόσμος που προσέρχεται καθημερινά στο κέντρο της πόλης δεν μειώνεται και, αντίθετα, αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς έχουν εξαγγελθεί απεργιακές κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα.

Στην Αγκυρα, η αστυνομία διέλυσε χθες χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και αντλίες νερού ομάδες διαδηλωτών κατά της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


http://www.protothema.gr/world/article/?aid=283517

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου