Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Ούτε εξετάσεις αίματος δεν μπορούν να κάνουν τα νοσοκομεία

examination-room02

Ούτε και τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις αίματος και ούρων δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν ακόμη και τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας καθώς οι κουρεμένοι μνημονιακοί προϋπολογισμοί του ΕΣΥ, δεν επιτρέπουν την αγορά των απαραίτητων αντιδραστηρίων.

Παρότι πρόκειται για εξαιρετικά φθηνές εξετάσεις με αντίστοιχα φθηνά αντιδραστήρια, τα νοσοκομεία δεν μπορούν ούτε αυτά να αγοράσουν.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να καθυστερούν τη θεραπεία τους, να παραμένουν περισσότερες ημέρες νοσηλευόμενοι και φυσικά να κοστίζουν χωρίς λόγο πιο ακριβά στο σύστημα. Εκτός αυτού και σοβαρά πάσχοντες μένουν μέσα στο νοσοκομείο πολύ περισσότερο από ότι απαιτείται , συχνά χωρίς να το γνωρίζουν, με κίνδυνο βέβαια να πάθουν λοιμώξεις.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των καρδιοπαθών που φθάνουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας: «κατά καιρούς μένουμε χωρίς αντιδραστήρια για την εξέταση probnp που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι οι ασθενείς μένουν περισσότερο μέσα νοσηλευόμενοι αλλά αυτή η παράταση νοσηλείας αυξάνει κατακόρυφα το κόστος».

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι καθυστερήσεις αυτές με κίνδυνο συχνά τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Το μέλλον μάλιστα προδιαγράφεται δυσοίωνο καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα τσεκουρωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, δέσμευση πουν έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έναντι της τρόικας. Γι αυτό και οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με βασικό δεδομένο ότι θα τηρούν αυστηρά τους κουρεμένους προϋπολογισμούς.

http://www.elkosmos.gr/epikairotita/h-/kathimerinotita/12891-2013-06-06-07-00-44.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου