Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ εξέτασε το Euro Working Group


Στα άκρα βρίσκεται πλέον η κατάσταση στην Κύπρο καθώς σε συνεδρίαση του Euro Working Group με τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε ουσιαστικά να είναι έτοιμη η Ευρώπη να θέσει τη Μεγαλόνησο εκτός της ευρωζώνης. Μετά και τις αποφάσεις των Κυπρίων που, τουλάχιστον επισήμως, δεν προέβλεπαν κούρεμα καταθέσεων αλλά τη σύσταση Εθνικού Ταμείου, οι Ευρωπαίοι τραβάνε ακόμη περισσότερο το σκοινί και προειδοποιούν με άμεση αποβολή της Κύπρου από το ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters που διαθέτει πρακτικά, ο Γάλλος εκπρόσωπος είπε: «η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Ποτέ άλλοτε δεν το έχουμε δει αυτό».
Ο Γερμανός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος: «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση άμεσα», από τη στιγμή που γίνονται σεβαστοί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκε το Σάββατο.
Ζήτησε να βρεθεί τρόπος να εξυγιανθούν οι 2 μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάρρευση, και αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Κύπρος να βγει από την ευρωζώνη.
Αν συμβεί αυτό, σημείωσε ο Γερμανός, πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να προστατευτεί η υπόλοιπη ευρωζώνη από την επίδραση και μην υπάρξει μετάδοση στην Ελλάδα.
Στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος περιέγραψε την κατάσταση ως «ομιχλώδη» και εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση της Κύπρου να μην παραστεί στην τηλεδιάσκεψη.
«Η οικονομία στην Κύπρο αναμένεται να βυθιστεί, ό,τι και να γίνει. Οι περιορισμοί επί των κεφαλαίων πιθανώς θα επιβληθούν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν και νέες τηλεδιασκέψεις στις επόμενες ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τηλεδιάσκεψη δεν συμμετείχε ο κύπριος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Πλέον τα δεδομένα είναι οριακά. Όπως όλα δείχνουν το απόγευμα η κυπριακή Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για το Εθνικό Ταμείο αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα πρόταση για πιο μικρό κούρεμα των καταθέσεων. Ουσιαστικά η Κύπρος έχει τρεις ημέρες διορία. Με δεδομένους τους εκβιασμούς των Ευρωπαίων και την απροθυμία των Ρώσων να βοηθήσουν, μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να βρουν μια λύση. Αλλιώς δεν θα ξανανοίξουν οι τράπεζες, θα χαθούν καταθέσεις και θα δρομολογηθεί η έξοδος από το ευρώ που όμως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου