Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Με νόμο θα βάζουν πλέον χέρι στις καταθέσεις


Τελικά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και ο Ντάισελμπλουμ λειτούργησε σαν λαγός όταν έλεγε ότι το μοντέλο της Κύπρου θα έχει κι αλλού εφαρμογή. Σειρά πήρε τώρα η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαίωσε την πρόθεση των Βρυξελλών για ένα νέο μοντέλο στο οποίο θα συμμετέχουν οι καταθέτες πάνω από 100.000 ευρώ στη διάσωση των προβληματικών τραπεζών.
Όπως αποκάλυψε, ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα.
“Δεν είναι επ’ ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούζ.
Τόνισε ότι “στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον. Είναι μια δυνατότητα”, πρόσθεσε.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ, η Σαντάλ Χιουζ, τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.
“Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον”, υπογράμμισε η Σ. Χιουζ.
Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση καταθέσεων για κάτω των 100.000 ευρώ.
Επομένως, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα μπει κι επισήμως χέρι στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί και για τα μικρότερα ποσά.
Οι κινήσεις αυτές επιτείνουν την ανησυχία των καταθετών σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι βλέπουν να αντιμετωπίζονται σαν επενδυτές κι όχι αποταμιευτές και θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν κι αυτοί σε ένα σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου