Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μέτρα για «ελεγχόμενη» μετανάστευση ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης στη χώρα, καθώς οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση και εργασία τους σε όλες τις χώρες-μέλη αναμένεται να τερματιστούν το 2014. Βάσει του σχεδίου του, η πρόσβαση των μεταναστών στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας πρόκειται να περιοριστεί, οι νέοι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν έως και πέντε χρόνια για να αποκτούν πρόσβαση σε επιχορηγούμενη από το κράτος στέγαση, τα πρόστιμα στους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν παράνομα μετανάστες θα διπλασιαστούν, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα εκμισθώνουν σε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής θα αντιμετωπίζουν επίσης πρόστιμα.
Ο Κάμερον τόνισε και τα θετικά της μετανάστευσης, επισημαίνοντας όμως πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχός της. Η πρωτοβουλία του αντανακλά την αλλαγή που έχει σημειωθεί στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο οι πολιτικοί απέφευγαν επί σειρά ετών. Και τα τρία μεγάλα κόμματα πλέον έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης έχει γίνει μια από τις κύριες αιτίες ανησυχίας των πολιτών ενόψει των εκλογών του 2015.
Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις χάρη στην εκστρατεία του εναντίον της «ανεξέλεγκτης» μετανάστευσης.
Στην ομιλία, η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία, ο Κάμερον είπε ότι θέλει να εμποδίσει την εκμετάλλευση του συστήματος πρόνοιας της Βρετανίας από τους μετανάστες, και υποστήριξε ότι η πρόσβαση σε αυτό καθώς και στο κοινωνικό κράτος της χώρας του είναι κάτι που οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να κερδίζουν και όχι να τους παρέχεται αυτόματα.
Ο Κάμερον ανακοίνωσε επίσης μέτρα που θα καταστήσουν δυσκολότερο για υπηκόους κρατών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), περιλαμβανομένων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, να ζητούν επίδομα ανεργίας έξι μήνες μετά την εγκατάστασή τους στη Βρετανία. Το μέτρο θα ισχύσει στις αρχές του 2014. Οι μετανάστες θα αντιμετωπίζουν «αυστηρότερες χρεώσεις» στο NHS ή θα υποχρεώνονται να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου