Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κλείδωσε η συμφωνία για κούρεμα 20%


Κούρεμα κατά 20% των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ για την τράπεζα Κύπρου και 4% για τις καταθέσεις πάνω από αυτό το ποσό για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες, αποφάσισε να προτείνει η κυπριακή κυβέρνηση και φαίνεται να αποδέχεται και η τρόικα.
Η συμφωνία θα περάσει από το Γιούρογκρουπ το απόγευμα της Κυριακής κι αν γίνει αποδεκτή τότε τα υποκαταστήματα θα ανοίξουν κανονικά την Τρίτη. Εκτός κι αν οι χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι προχωρήσουν σε απεργία προκειμένου να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Το 4% που κουρεύεται αφορά όλα τις υπόλοιπες τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα, δηλαδή τις συνεταιριστικές τράπεζες και ο λόγος που επιβλήθηκε είναι για να μην υπάρξει κούρεμα στα Ταμεία πρόνοιας, όπως υποστήριξε η κυπριακή κυβέρνηση.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η τύχη της Λαϊκής τράπεζας, που θα καταλήξει δηλαδή με πιθανότερο σενάριο να απορροφάται από την τράπεζα Κύπρου, αίτημα που έχει κατατεθεί και από την τρόικα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι καταθέτες υποστούν κούρεμα θα πάρουν μετοχές της τράπεζας Κύπρου. Το κυπριακό οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εξοικονομήσει από αυτή την κίνηση 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ο διαχωρισμός της Λαϊκής Τράπεζας σε “καλή” και “κακή” εκτιμάται ότι θα αποδώσει 3,6 δισ. ευρώ. Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με την τρόικα. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου φέρεται να έδωσε το πρώτο «πράσινο φως» και όλα δείχνουν ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι τυπική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου