Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Προκλητικός ο Μπαγίς συμβουλεύει τους Κύπριους να υιοθετήσουν την… τουρκική λίρα


Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν στηριζόταν σε μία φόρμουλα «καζάν-καζάν» (win-win), δηλαδή επωφελή και για τις δύο πλευρές, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.
Σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας, ο κ. Μπαγίς προσφέρει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος με την προϋπόθεση να τα ζητήσει αυτά η Λευκωσία από το κατοχικό καθεστώς.
Παράλληλα, δηλώνει ότι η Αγκυρα δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Κύπρος επέλεγε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμά της τουρκική λίρα, «όπως κάνει η ΤΔΒΚ» στα κατεχόμενα εδάφη.
Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν στηριζόταν σε μία φόρμουλα «καζάν-καζάν» (win-win), δηλαδή επωφελή και για τις δύο πλευρές, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας προσφέρει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος με την προϋπόθεση να τα ζητήσει αυτά η Λευκωσία από το κατοχικό καθεστώς. Παράλληλα δηλώνει ότι η Αγκυρα δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Κύπρος επέλεγε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμα της τουρκική λίρα, «όπως κάνει η ΤΔΒΚ» στα κατεχόμενα εδάφη.
Λέγοντας ότι «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται» ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι η Αγκυρα έξ αρχής είχε επισημάνει τα προβλήματα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνώριζε εξ αρχής το κόστος από την ένταξη μόνο των Ελληνοκυπρίων. Η αποδοχή της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” υπό αυτές τις συνθήκες αποδείχθηκε ότι είναι περισσότερο μία αμοιβαία ζημιογόνος φόρμουλα (κάιμπετ-κάιμπετ, no-win situation) παρά μία αμοιβαία επωφελής φόρμουλα (καζάν-καζάν, win-win). Τελικά και οι δύο πλευρές βγήκαν χαμένες».
Ο Εγκεμέν Βαγίς συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να παρέχει τις πιστώσεις που χρειάζεται η Κύπρος εάν, όπως είπε, αυτή απευθύνει το σχετικό αίτημα στην κατοχική κυβέρνηση ή μπορεί ακόμα και να υιοθετήσει ως νόμισμα την τουρκική λίρα . Για την ακρίβεια δήλωσε: «Αυτά είναι πλέον για εμάς μικρά ποσά. Μπορούν να κάνουν αίτηση για να εκμεταλλευτούν το δάνειο των 5 δισ. ευρώ που θα δώσουμε στο ΔΝΤ. Δεν θα είχαμε μάλιστα αντίρρηση, εάν ήθελαν, να χρησιμοποιήσουν ως νόμισμα αντί του ευρώ την τουρκική λίρα, όπως κάνει η ΤΔΒΚ».
Ο Τούρκος υπουργός με ιδιαίτερη υπεροψία ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία για να δεχτεί λύση του Κυπριακού, όπως φυσικά εννοεί τη λύση η Τουρκία: «Η ΕΕ πρέπει να πιέσει τους Ελληνοκυπρίους να αποδεχτούν μία λύση στη νήσο και πρέπει να καταλάβουν οι Ελληνοκύπριοι ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από τη λύση. Γνώρισαν με άσχημο τρόπο και σε σύντομο διάστημα τι σημαίνει να έχεις απένατί σου την τουρκική πλευρά»…
Στην Αγκυρα ο Κιουτσούκ
Εν τω μεταξύ, δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Αγκυρα διαβλέπουν πρωτοβουλία της τουρκικής διπλωματίας στο Κυπριακό, εκμεταλλευόμενη την κρίση σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ταχεία ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας  με το Ισραήλ.
Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επισκεψη στην Αγκυρα του «πρωθυπουργού» του κατοχικού καθεστώτος Ιρσέν Κιοτσούκ και η κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του της Δευτέρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού επιχειρεί να αποσιωπήσει τη συνάντηση Ερντογάν–Κιουτσούκ, επιβάλλοντας σιγή στους δημοσιογράφους όσον αφορά τις λεπτομέρειες των όσων διημείφθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου