Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Έτοιμη να πλήξει τις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα


Τύμπανα πολέμου ηχούν στην κορεατική χερσόνησο με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να απειλεί για μία ακόμη φορά τον ορκισμένο εχθρό της, τις ΗΠΑ, ότι είναι έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουάσινγκτον. Πριν από λίγο , η Β.  Κορέα ανακοίνωσε ότι έχει διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της σε θέση μάχης και έχει δώσει εντολή στις ειδικές στρατηγικές της δυνάμεις να προετοιμασθούν για ενδεχόμενα πλήγματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, των νήσων Γκουάμ και της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
   
Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται σε υψίστη ετοιμότητα μετά τις νέες απειλές του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του,δείχνει τα "δόντια" του στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
   
Η Β. Κορέα απειλεί με πόλεμο την Ουάσινγκτον λίγες ημέρες μετά την έναρξη των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ναυτικών ασκήσεων στην κορεατική χερσόνησο,  ως αντίποινα στις πυρηνικές δοκιμές του καθεστώτος της Πιονγιανγκ . Την προηγούμενη  εβδομάδα , το καθεστώς της Πιονγιανγκ είχε ανεβάσει στο You Tube βίντεο στο οποίο έκανε πραγματικότητα το όνειρό της ανατινάζοντας τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο "κόκκινο" τους τέσσερις τελευταίους μήνες.  Τον Φεβρουάριο,  η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή της προειδοποιώντας μάλιστα την Ουάσινγκτον πως «θα υπάρξουν και δεύτερα και τρίτα αντίμετρα μεγαλύτερης έντασης εάν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα συνεχίσει να είναι εχθρική απέναντι στην Πιονγιάνγκ».

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή. Ακόμα και ο ισχυρότερος σύμμαχος της Βορείου Κορέας, η Κίνα, έσπευσε να ταχθεί εναντίον αυτής της κίνησης.  
   
Στόχος της πυρηνικής δοκιμής από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου, «η προστασία της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας της Βορείου Κορέας έναντι της απερίσκεπτης εχθρότητας των ΗΠΑ».
   
Από τον Ιανουάριο, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή ως απάντηση στην επέκταση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το ΟΗΕ μετά την εκτόξευση τον Δεκέμβριο πυραύλου με δορυφόρο. Στόχος της πυρηνικής δοκιμής, σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει το βορειοκορεατικό καθεστώς,  θα ήταν η Ουάσινγκτον …

«Από τη στιγμή αυτή η ανωτάτη διοίκηση του λαϊκού κορεατικού στρατού θέτει όλες τις μονάδες του πυροβολικού, περιλαμβανομένων των μονάδων των στρατηγικών πυραύλων και των μονάδων πυροβολικού μακρού βεληνεκούς, σε κατάσταση ετοιμότητας Νο1 κατά του συνόλου των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, περιλαμβανομένων των βάσεων στο ηπειρωτικό βορειοαμερικανικό έδαφος, τη Χαβάη και το Γκουάμ», καθώς και τη Νότια Κορέα, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε την περασμένη εβδομάδα με πυρηνική επίθεση τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και το Γκουάμ, αλλά και τη Νότια Κορέα σε απάντηση των πτήσεων αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 επάνω από τη Νότια Κορέα.

Την περασμένη Παρασκευή, η Σεούλ και η Ουάσινγκτον ενίσχυσαν τους όρους της στρατιωτικής τους συνεργασίας, που περιλαμβάνει πλέον αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Νότια Κορέα ακόμη και σε περίπτωση περιορισμένης απειλής εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

Θεωρείται ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν διαθέτει την αναγκαία τεχνολογία για να πλήξει το ηπειρωτικό αμερικανικό έδαφος με πυρηνικά όπλα.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της από το 2010. Η πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου, η τρίτη που πραγματοποιείται από την Πιονγκγιάνγκ, προκάλεσε την έγκριση νέας δέσμης κυρώσεων από τον ΟΗΕ και, σε απάντηση, τη διατύπωση απειλών από τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=266654

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου