Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η τρόικα απειλεί να κλείσει Λαϊκή και Κύπρου


Το ενδεχόμενο να μην ξανανοίξουν οι δύο μεγάλες τράπεζες, η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου, δηλαδή να οδηγηθούν σε καθεστώς χρεοκοπίας και εκκαθάρισης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καταθέσεις, εξετάζουν πλέον ξεκάθαρα στην Κύπρο. Τη δήλωση – σοκ έκανε το πρωί στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σ. Χάσικος, ο οποίος αποκάλυψε ότι αργά το βράδυ η τρόικα απέρριψε το plan B που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση. Ενώ δηλαδή τους πρότειναν εσωτερικό δανεισμό ή ακόμη και πώληση τράπεζας στους Ρώσους, αυτοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Με αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Χάσικος είπε πως δεν μπορούν να ανοίξουν οι τράπεζες διότι αν γίνει αυτό θα σπεύσουν όλοι να σηκώσουν τα λεφτά τους. Επειδή δε θα υπάρχει χρηματοδότηση από τον ELA οι τράπεζες θα πρέπει να εκκαθαριστούν με αποτέλεσμα να κλείσουν οριστικά.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς η τρόικα συνεχίζει τον απίστευτο εκβιασμό ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία της χώρας. Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα λεφτά του κόσμου τόσο στην Κύπρο όσο και οι καταθέσεις των Ελλήνων στα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο εξαγοράς των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και τονίζει ότι υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις.
Ένα άλλο μέτωπο, αυτό της Ρωσίας, ίσως δώσει κάποια λύση καθώς κλιμάκιο της Λαϊκής τράπεζας μετέβη στη Μόσχα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για εξαγορά της είναι σε καλό δρόμο.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι δραματικές, η Κύπρος αιωρείται στον γκρεμό και κανείς δε γνωρίζει τι πραγματικά θα συμβεί. Μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν για το ιστορικό «όχι» και δικαίως, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια. Ο κόσμος δε φταίει να χάσει την περιουσία του. Η καταστροφή είναι προ των πυλών και κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί αυτή να αποφευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου