Την ίδια στιγμή που κάποιοι «παπαγάλοι» διατείνονται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται προ αδιεξόδου αφού ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις, μια έκθεση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καν νόημα να διαπραγματεύεσαι διότι δεν καταλήγει πουθενά. Ότι κι αν κάνεις ο ρόλος της τρόικας θα είναι τιμωρητικός. Η έκθεση του IIF αναφέρει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι τρεις φορές σκληρότερο από εκείνο της Ιρλανδίας.
Στην έκθεση σημειώνεται πως στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία. Ακόμη, αναφέρεται πως το πολύ μεγάλο αρχικό χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και η πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή είχαν αισθητά μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. Αυτό -αναφέρει το IIF- αύξησε τα ποσοστά του χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, παρά τη μείωση του ελλείμματος και τις πρωτοφανείς απώλειες που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας στα πλαίσια του PSI.
Το Ινστιτούτο επισημαίνει πως την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%. «Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή στις αγορές παραμένει πολύ μακριά», σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιονομικής πολλαπλασιαστής (η επίδραση στην ανάπτυξη από τις μεταβολές στη δημοσιονομική πολιτική) ήταν την προηγούμενη διετία στο 1,5 για την Ελλάδα, όταν στην Ιρλανδία δεν ξεπερνούσε το 0,5.
Τέλος, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο σημειώνει πως η Ελλάδα παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα 7,4% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2014, τα δύο τρίτα των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, οδηγώντας το 2013 το πραγματικό ΑΕΠ χαμηλότερα κατά 4-5% και προσθέτοντας άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δημόσιο χρέος.
Σοκ, αν και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι το Μνημόνιο δε στέκει στα καλά του και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη είτε με το φάσμα της χρεοκοπίας είτε με τον εκβιασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής. Όμως, το γεγονός ότι ακόμη και σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις που θεωρητικά ήταν «εύκολες» αφού δεν υπήρχαν μειώσεις μισθών και συντάξεων, η τρόικα ήταν τόσο σκληρή, δείχνει ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Το σκληρότερο πρόγραμμα που επιβλήθηκε ποτέ επιβεβαιώνει όσους λένε ότι προσπαθούν να γονατίσουν την Ελλάδα, είτε ως παράδειγμα για τους άλλους είτε για τιμωρητικούς λόγους.
Κι επιβεβαιώνουν τον Σαμαρά που έλεγε ότι αν τη βγάλουμε καθαρή μέχρι το καλοκαίρι, από Σεπτέμβρη και μετά θα πάμε καλύτερα.
Με τα παραπάνω δεδομένα, πρέπει η Σύνοδος Κορυφής αλλά και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα να μπει σε άλλη βάση. Και να μας πουν ξεκάθαρα οι δανειστές: Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση και να κάνουν πρωθυπουργό τον Τσίπρα; Θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία;
Τότε γιατί της έδωσαν τόσα δανεικά;
http://www.antinews.gr/2013/03/14/208260/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου