Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ουγγαρία θέλει να αλλάξει τους όρους του ΔΝΤ


Προφανώς ήθελε να προκαλέσει αναστάτωση και τα κατάφερε:  ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν πόσταρε ένα βίντεο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook που έλεγε όχι στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τους τρέχοντες όρους. Το πακέτο βοήθειας των 15 δις ευρώ είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον, υποστήριξε ο Ορμπάν. «Υπό αυτούς τους όρους καλύτερα να πούμε όχι» ήταν τα ακριβή λόγια του. Μετά την ανακοίνωση, το ουγγρικό νόμισμα έπεσε γύρω στο 1.5%  σε σχέση με το ευρώ και τα κρατικά ομόλογα έφτασαν στα ύψη. Οι επιπτώσεις του μηνύματος όμως αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την χρονική στιγμή, καθώς το  βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά γιόρταζαν τα μέτρα διάσωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το φιορίνι ανέκτησε αμέσως το χαμένο έδαφος και σταθεροποιήθηκε σε πιο σταθερά επίπεδα.
Παρατηρητές σχολιάζουν ότι η ανακοίνωση Ορμπάν ήταν μια πολιτική κίνηση για εσωτερική κατανάλωση. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι δεν δέχεται την μείωση των συντάξεων και την αύξηση των φόρων. Επιμένει, επίσης, στο πρόγραμμά του για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, κάτι που οι δανειστές θεωρούν απειλή για τη σταθερότητα του προϋπολογισμού. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τελικά η Ουγγαρία δεν  θα καταλήξει σε συμφωνία. Στη συνέχεια, εξάλλου, επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, διατηρώντας το
Η Ουγγαρία έχει ζητήσει δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ τον Νοέμβριο. Πάραυτα, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης είχε αναβληθεί επανειλημμένα λόγω της άρνησης της κυβέρνησης Ορμπάν να τηρήσει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου όσον αφορά την πολιτική ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οσονούπω αρχίζει η συζήτηση για το πακέτο. Οπότε οψόμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου