Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Μοσκοβισί και ΔΝΤ δίνουν το πράσινο φως για επιμήκυνση




Θέατρο του παραλόγου παίζεται στην πλάτη του ελληνικού λαού ή μήπως μας έχει ξεφύγει κάτι; Εδώ και μήνες μιλάμε για την επιμήκυνση που θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα, δίνουμε αγώνα δρόμου για να την πετύχουμε και την ίδια στιγμή που τα μηνύματα είναι θετικά, οι τροικανοί είναι πιο σκληροί κάθε μέρα που περνάει.

Ο κόσμος το ’χει τούμπανο για την επιμήκυνση και εμείς κρυφό καμάρι. Το μήνυμα από την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, κ. Μοσκοβισί, στην Αθήνα είναι ότι συζητούν για την επιμήκυνση, όλοι είναι θετικοί και απλά περιμένουν πότε θα πάρουμε εμείς τα μέτρα για να την ανακοινώσουν. Μα επιμήκυνση σημαίνει μοίρασμα των σκληρών μέτρων σε βάθος τετραετίας κι όχι διετίας, σημαίνει ελάφρυνση των βαρών των πολιτών. Τότε γιατί συζητούμε για τα μέτρα που πρέπει να κλειδώσουν; Αξιοπερίεργο πράγματι.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη γαλλική πρεσβεία ο Μοσκοβισί παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις στην τρόικα λέγοντας ότι  είναι ανοικτός για την επιμήκυνση και για νέο κούρεμα, αλλά δεν είναι κάτι που θα αποφασίσει ο ίδιος. «Είναι ουσιώδες να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Εύχομαι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην εξαντληθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης και κουρέματος του χρέους. Ερωτηθείς εάν θεωρεί αναπόφευκτες τις μειώσεις μισθών και συντάξεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι «αφήνει την Τρόικα να χειριστεί αυτά τα ζητήματα».

Όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είπε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάσω την τάδε ή την δείνα απόφαση» όμως «η δημόσια διοίκηση πρέπει να εκσυγχρονιστεί».

Πρόσθεσε ότι «όλες οι προσπάθειες της Ελλάδας θα έχουν την υποστήριξη της Γαλλίας», όπως «η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος». Πρέπει «οι προσπάθειες να έχουν σοβαρότητα» προκειμένου «ο ελληνικός λαός να αποκτήσει πάλι ελπίδα».

Το μπαλάκι δηλαδή στην τρόικα και στην έκθεσή της το έριξε ο Γάλλος, οπότε κι εμείς θα περιμένουμε τους τροικανούς.

Αλλά και το ΔΝΤ εμφανίζεται θετικό στην επιμήκυνση: «Υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέρι Ράις του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Ράις δεν απέκλεισε και τα σενάρια για κούρεμα του επίσημου τομέα (ΟSI) προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, απαντώντας πως «το Ταμείο πάντα ζητά τη βιωσιμότητα του χρέους για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματα της Τρόικα για το θέμα του χρέους».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί,  επισκέφθηκε τη χώρα μας εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Λευκωσία και συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Συναντήθηκε επίσης με τον  Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου υπουργού Οικονομικών από το 1998 στην Ελλάδα. Έρχεται επίσης να προστεθεί σε μια σειρά επισκέψεων ευρωπαίων αξιωματούχων (Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Χανς Φούχτελ) το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα, ως ένδειξη μεταστροφής του κλίματος υπέρ της χώρας μας.

http://www.antinews.gr/2012/09/13/179370/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου