Η επερχόμενη διάλυση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μεταμορφώνεται αργά αλλά σταθερά σε μια πιο γενική κρίση της οικονομίας.
Όπως ακούγεται, η Γαλλοβελγική Dexia πάει για διάλυση, με τα υγιή κομμάτια της να πουλιούνται, και τα υπόλοιπα να τα ξεφορτώνουν σε μια «κακή τράπεζα». Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, αλλά όλα εκεί συντείνουν, μετά την προχθεσινή προειδοποίηση της Moody’s ότι θα την υποβαθμίσει. Το ΔΣ της τράπεζας μάλιστα, ζήτησε από τον Δ/ντα Σύμβουλο να προχωρήσει στην άμεση «επιδιόρθωση» των προβληματικών τομέων.
Παράλληλα επενέβησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσπαθώντας να καλμάρουν τους επενδυτές, με το γαλλικό και το βελγικό υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν την τράπεζα, και να προστατεύσουν τις καταθέσεις.
Μήπως λοιπόν η Dexia είναι η νέα Lehman, που θα πυροδοτήσει μια νέα κρίση;
Ας μην προτρέχουμε. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει προβλήματα εδώ και καιρό (διασώθηκε το 2008), και άρα δεν αποτελεί το ιδανικό μοντέλο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Όμως, οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει αποτελούν αντανάκλαση αυτών που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας. Αυτό σημαίνει πως ίσως να υπάρχουν πολλές ακόμη Dexia, έτοιμες να σκάσουν.
Κάτι καλό μπορεί να βγει από την περίπτωση της Dexia. Μπορεί επιτέλους να έκανε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ξυπνήσουν από τον βαθύ τους ύπνο, να τρομάξουν, και να αντιληφτούν πως πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά. Όλα δείχνουν πως αρχίζει να σχηματίζεται ένα σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών της ευρωζώνης. Δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά οι φήμες βοήθησαν χθες τις αμερικανικές μετοχές να σημειώσουν άνοδο.
Οι φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες βασίζονται στην ανησυχία ότι μπορούν να χάσουν πολλά εξαιτίας των ανοιγμάτων τους στα κρατικά χρέη της ευρωζώνης. Αυτές οι ανησυχίες έχουν προκαλέσει «στέγνωμα» στις τράπεζες, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν να ανοιχτούν στην Ευρώπη.
Το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι πως μια πιστωτική κατάρρευση, μια βραδεία οικονομία, και οι μεγάλες απώλειες από τα χρέη των PIIGS, μπορούν να προκαλέσουν μια τραπεζική κρίση που θα μοιάζει με την αντίστοιχη της Wall Street το 2008, που έφερε την μεγάλη ύφεση.
Βέβαια αυτό δεν είναι παρά ένα ακόμη σενάριο. Με τις εξελίξεις όμως της Dexia, το σενάριο αυτό αρχίζει να φαντάζει πιο πιθανό. Η Dexia έχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ήδη αναγκάστηκε να σβήσει μέρος του ελληνικού χρέους, και συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη σε χρέη της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, και της Ιταλίας. Τα πράγματα έσφιξαν τόσο πολύ για αυτήν, που οι μέτοχοί της απαίτησαν έκτακτα μέτρα.
Και η Dexia δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Τον περασμένο μήνα, η Moody’s υποβάθμισε δυο γαλλικές τράπεζες, θεωρώντας πως θα πληγούν από προβλήματα κεφαλαιακής ανανέωσης.
Όλα αυτά προβάλλουν την επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που κοχλάζει.
Το ζήτημα της Dexia, φέρνει στην επιφάνεια και ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Πράγματι, η Dexia στηρίζεται από την γαλλική και την βελγική κυβέρνηση. Οι επενδυτές όμως ανησυχούν και για την οικονομική ισχύ των ευρωπαϊκών κρατών. Σίγουρα, η Γαλλία και το Βέλγιο δεν ανήκουν στις χώρες PIIGS, αλλά η περίπτωση της Dexia αποδεικνύει περίτρανα πως οι αδύναμες τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να εξαρτώνται οικονομικά από αδύναμες κυβερνήσεις. Και αυτός ο συνδυασμός δεν είναι ελκυστικός για τους επενδυτές.
Το μόνο που μπορούμε τώρα να ελπίζουμε είναι πως η κατάρρευση της Dexia θα είναι ένα μεμονωμένο συμβάν. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη, αν η κρίση χρέους συνεχίσει να υπονομεύει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος.
Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε ακόμη περισσότερες Dexia, και μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση.
Απόδοση: S.A.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου