Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Εκατοντάδες νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία


Εκατοντάδες είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 264 νεκροί και περίπου 1.300 τραυματίες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό θα αυξηθεί περαιτέρω όταν αρχίσουν να φθάνουν πληροφορίες από άλλες πόλεις και απομακρυσμένα χωριά, δήλωσε νωρίτερα ένας αξιωματούχος στο επαρχιακό κέντρο διαχείρισης κρίσης στην πόλη Βαν.
Ως και 600 άνθρωποι είχε εκτιμηθεί ότι έχουν τραυματιστεί και από 300 ως 400 αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ ανακοίνωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 239 άτομα, αλλά μερικά λεπτά αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Ντρίς Ναΐμ Σαχίν ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 264.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέταξε στην Έργκις με ελικόπτερο για να επιθεωρήσει επί τόπου την έκταση της καταστροφής, αφού μετέβη νωρίτερα στη Βαν.
Με ελάχιστα μέσα και δουλεύοντας στο ημίφως -και μερικές φορές στο απόλυτο σκοτάδι-, οι εργαζόμενοι των σωστικών συνεργείων ανασύρουν την μια σορό μετά την άλλη από τα συντρίμμια στην πόλη Έργκις, που υπέστη μεγάλες ζημιές.
Καθώς οι απολογισμοί των απωλειών συγκεντρώνονται από διάφορα σημεία της σεισμόπληκτης ζώνης γύρω από το βορειοανατολικό άκρο της Λίμνης Βαν, η Έργκις, μια πόλη 100.000 κατοίκων, μοιάζει να υπέστη το βαρύτερο πλήγμα.
Ασθενοφόρα, στρατιώτες και ομάδες πρώτων βοηθειών πασχίζουν να βγάλουν επιζώντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, όμως πολύ συχνά βγάζουν μόνο σορούς από τα συντρίμμια.
Ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην πόλη είχε δηλώσει το απόγευμα ότι 60 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στην Έργκις και 10 στη Βαν, μια πόλη 1 εκατομμυρίου κατοίκων.
Το σεισμολογικό παρατηρητήριο και ινστιτούτο έρευνας Καντιλί ανέφερε ότι ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών ενδέχεται να στοίχισε τη ζωή σε 500 ως 1.000 ανθρώπους.
Ώρες μετά το σεισμό, το απομεσήμερο, αξιωματούχοι προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν αξιόπιστα στοιχεία για τις απώλειες στην απομακρυσμένη περιοχή της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με το Ιράν.
Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε τόσο στην Βαν όσο και στην Έργκις, ενώ η παροχή αερίου διακόπηκε επίσης στην Βαν ως προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν εκρήξεις.
Τα σωστικά συνεργεία είναι αναγκασμένα να βασίζονται σε μικρές γεννήτριες για να μπορούν να δουλεύουν με επαρκή φωτισμό.
Ο κοιτώνας ενός κολεγίου φέρεται να είναι ανάμεσα στα κτίρια που ισοπεδώθηκαν από το σεισμό.
Σε ένα νοσοκομείο στην Έργκις οι γιατροί και οι νοσοκόμες ήταν αναγκασμένοι να περιθάλπουν τραυματίες στον κήπο, αφού το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές, ενώ οι νεκροί αφέθηκαν έξω, είπε ένα στέλεχος του νοσηλευτικού προσωπικού στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. “Παρέχουμε φροντίδες στον κήπο του νοσοκομείου και σε ένα κοντινό κτίριο με μια γεννήτρια”, είπε η νοσοκόμα. “Ένα στα τρία κτίρια κατέρρευσε στην Έργκις. Δεν μπορούμε να καταμετρήσουμε τους νεκρούς ή τους τραυματίες διότι δεν είμαστε μέσα στο νοσοκομείο. Πρέπει να έχουν αφεθεί δίπλα στο νοσοκομεία πάνω από 100 σοροί. Τις αφήσαμε διότι έπεσε το σκοτάδι και δεν θέλαμε να πέφτουμε πάνω στις σορούς”, πρόσθεσε η νοσοκόμα.
Το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 κτίρια κατέρρευσαν στην Έργκις όταν την έπληξε ο σεισμός των 7,2 βαθμών.
Δύο υπαίθρια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην πόλη. Στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Άγρι νοσηλεύονται τουλάχιστον 60 τραυματίες, πάντως δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε αυτό, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου