Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

“Πιθανότατα δεν θα πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός”


Η νέα εθελοντική συμφωνία για βαθύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές, πιθανότατα δεν θα πυροδοτήσει «πιστωτικό γεγονός» το οποίο θα ενεργοποιούσε τα CDS, σύμφωνα με τον ανώτατο νομικό σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), David Geen, όπως μεταδίδει το Reuters.  Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους κατά 50%. Επειδή όμως η συμμετοχή των ιδιωτών στη συμφωνία είναι εθελοντική και όχι αναγκαστική, τυπικά δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των συμβολαίων ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (CDS), σημειώνει ο αξιωματούχος της ISDA.
“Στο βαθμό που μπορούμε να δούμε, πρόκειται για μια εθελοντική συμφωνία και ως εκ τούτου είμαστε στην ίδια θέση με αυτήν της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο David Geen. “ Το ποσοστό των απωλειών, στο βαθμό που αφορά τον σκοπό ανάλυσης των CDS, δεν αλλάζει τα πράγματα. Τυπικά ένας εθελοντικός διακανονισμός δεν ενεργοποιεί τα CDS”, πρόσθεσε.
O κίνδυνος «σκληρής αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους έχει εκλείψει, σύμφωνα και με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, σε έκθεσή της, στην οποία αποτιμά τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα αποσκοπεί στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, μέσω μιας μεγαλύτερης συμμετοχής των ιδιωτών, που συνεπάγεται απομείωση κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομόλογων που κατέχουν.
Όπως συμπεραίνει η τράπεζα, «ο κίνδυνος της επικείμενης και ενδεχομένως άτακτης σκληρής αναδιάρθρωσης, που σερνόταν τις τελευταίες ημέρες, έχει εκλείψει. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι μάλλον απίθανο να ενεργοποιηθούν τα CDS», αναφέρει η Goldman Sachs, εστιάζοντας στο ότι έχει περιορισθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.
Πάντως, όπως τονίζεται στην έκθεση οι πληροφορίες σχετικά με τη συναλλαγή είναι ελλιπείς, καθώς δεν είναι σαφές το εάν η Ελλάδα θα επαναγοράσει χωριστά τα ομόλογά της στη δευτερογενή αγορά ή αν τα ομόλογα, που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, θα εκτεθούν σε περαιτέρω πιθανές προσαρμογές όταν ενεργοποιηθεί ο ESM.
Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής έσωσε το κοινό νόμισμα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουάν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
«Φυσικά και υπήρξε κίνδυνος έκρηξης. Η συστημική κρίση που περνάμε είναι απίστευτη. Η συμφωνία στη διάρκεια της νύχτας είναι μια φιλόδοξη, συνολική και αξιόπιστη απάντηση», τόνισε ο κ. Μπαρουάν και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «θα διευθετήσει το θέμα της κρίσης χρέους, θα επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη, θα σταθεροποιήσει τη ζώνη του ευρώ και την παγκόσμια ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου