(Ανανεωμένο) Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τις επόμενες ώρες θα ακούσουμε πολλά και δυστυχώς όχι και καλά. Μέχρι χθες είχαμε μείνει με το άγριο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών για το ύψος του haircut με τις μεν να ζητούν ακόμη και 80% και τις δε να τονίζουν ότι θα άντεχαν πάνω από 40%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες μεγάλες τράπεζες λένε τώρα ότι δε θα είχαν πρόβλημα ακόμη και για μεγάλο haircut καθώς φέρονται να έχουν αγοράσει cd’s τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, την οποία και δεν αποκλείουν. Ουσιαστικά δηλαδή λένε ότι δε θα τους πείραζε ένα μεγάλο κούρεμα της Ελλάδας που θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός αφού δε θα ήταν εθελοντικό.
Την ίδια ώρα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμ. Αλταφάζ, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς δε φαίνεται να είναι εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών. «Σαφώς είναι προτιμότερο, η συμμετοχή στο PSI να είναι εθελοντική», είπε ο κ. Αλταφάζ λέγοντας εμμέσως ότι ακόμη κι αν δε γίνει αυτό δεν πειράζει, πάμε και στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Από την άλλη, αναλυτές κάνουν λόγο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους τα επόμενα δύο χρόνια καθώς δε θα φτάνει ότι κι αν αποφασιστεί την Τετάρτη.
Αν αυτό συνδυαστεί με ένα γενικότερο μούδιασμα της κυβέρνησης και με τη διάλυση του χρηματιστηρίου, τότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι περίεργο τρέχει.
Επίσης, από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγονται φήμες ότι ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα ενημερώσει τους αρχηγούς τους, λίγο πριν την τελική Σύνοδο της Τετάρτης. Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν και πολλά να πουν Γ. Παπανδρέου με Α. Σαμαρά κατ’ αρχάς και με τους υπόλοιπους κατά δεύτερο, μετά το ναυάγιο των συναντήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι μάλλον θα τους ανακοινώσει κάτι πολύ σοβαρό.
Τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου – Τραπεζιτών
Τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, είχε από τις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων σχετικά με το κούρεμα του χρέους. Φαίνεται ότι η κατάσταση είναι δραματική και ο κ. Αντιπρόεδρος προετοιμάζει τους τραπεζίτες για κάτι πολύ άσχημο, κάτι πολύ χειρότερο από αυτά που μέχρι σήμερα ξέραμε. Αλλωστε, οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες, οι περισσότερες αν όχι όλες -ανάλογα με το κούρεμα- θα γίνουν κρατικές, οπότε φανταστείτε τους μετόχους τους τη ζημιά θα υποστούν.
Πάντως, υπάρχουν και κάποιες φήμες ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα παραμείνουν και μετά την υπαγωγή των τραπεζών στο ταμείο στήριξης ενώ γίνεται παζάρι σχετικά με τις μετοχές, αν θα είναι κοινές ή προνομιούχες.
Ο κ. Βενιζέλος πιθανότατα να προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες να πάνε σε εθελοντικό κούρεμα προκειμένου να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.
Η Α. Μέρκελ ζητά κούρεμα άνω του 50%
Σύμφωνα, τέλος με τον ΣΚΑΙ,Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης πρέπει να ξεπερνάει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπερνάει το 50%, αναφέρει η πρόταση που θα καταθέσει η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Αυτό δήλωσε, μετά την ενημέρωση από την γερμανίδα καγκελάριο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των γερμανών Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν .
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες που δημοσιεύει το “Πρώτο Θέμα” είναι πιθανόν την Τετάρτη να έχουμε έναν «ιστορικό συμβιβασμό» στην Ευρωζώνη με τη Γερμανία να επιβάλλει τις θέσεις της για μεγάλο κούρεμα στα ομόλογα τραπεζών ασφαλιστικών κλπ. αλλά σε αντάλλαγμα να αποδέχεται υπό προϋποθέσεις να αναλάβει το EFSF το βάρος των 110 δις. περίπου που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, κατά το σενάριο που κυκλοφόρησε στις αγορές, το «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών θα είναι 60% ενώ θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ με μικρότερο όμως ποσοστό, της τάξεως του 20-30%, στο επίπεδο δηλαδή των τιμών που τα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά, ώστε η κεντρική τράπεζα να μην εγγράψει κεφαλαιακές ζημίες. Οι ανάγκες επανακεφαλαιποίησης των τραπεζών οι οποίες προσδιορίζονται στα 110 δις. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕFSF.
Προκειμένου να αποδεχθούν οι τράπεζες σε εθελοντική βάση το κούρεμα κατά 60% ώστε να μην αποτελεί πιστωτικό γεγονός, το EFSF θα αναλάβει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών με προνομιούχες μετοχές. Θα εφαρμοστεί δηλαδή με κάποιες παραλλαγές το σχέδιο στήριξης των τραπεζών κατά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Οι τράπεζες θα καταβάλλουν ετησίως στο EFSF τόκους για την κεφαλαιακή ενίσχυση που έλαβαν. Παράλληλα αν δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στο ΕFSF τα κεφάλαια με τα οποία ενισχύθηκαν εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας που θα τεθεί, τότε οι μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές και το EFSF θα μπορεί να τις πουλήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου