Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πως τα hedge funds ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν


Ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του BBC που αναπαράγει ο ΣΚΑΙ αποκαλύπτει ότι αρκετά hedge fund (κεφάλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) σχεδιάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα βραχείας ωρίμανσης εφόσον προχωρήσει το εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα hedge fund θα αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτό το κούρεμα απαιτώντας πλήρη αποπληρωμή των όσων θα τους οφείλει η ελληνική κυβέρνηση. Θεωρούν ότι με την απομείωση του ελληνικού χρέους προς τις τράπεζες η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις οφειλές που προκύπτουν από ομόλογα που θα λήγουν το Μάρτιο του 2012, τα οποία και σκοπεύουν να αγοράσουν.
Με τον τρόπο αυτό τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια εκτιμούν ότι μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από 60% έως 100%.
Αναλυτής που μιλά στο BBC σχολιάζει ότι η αδικία θα είναι προφανής σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη εφόσον αποκαλυφθεί μία τέτοια εξέλιξη.
Συνεχίζονται στο μεταξύ τα παιχνίδια κερδοσκοπίας με τα ασφάλιστρα κινδύνου. Αν δεν υπάρξει λύση αύριο και υπάρξει πιστωτικό επεισόδιο, πως θα ενεργοποιηθούν τα CDS;  Ποιοι τα διαθέτουν και πως θα πληρώσουν; Ιδού μερικά ερωτήματα που κανείς δεν ξέρει την απάντηση. Οι τράπεζες φοβούνται πως ένα ποσοστό της τάξης του 60% δεν θα θεωρείται εθελοντικό και μπορεί να δώσει το έναυσμα για την πληρωμή των CDS’s, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές από τα ομόλογα.
Ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 60% δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός για τα CDS, ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (Selective Default) για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δηλώνει πάντως ο Nouriel Roubini. Όπως σχολιάζει ο ίδιος στο Twitter, τα CDS θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα σε αυτούς που δεν θα δεχθούν το «κούρεμα».
Σύμφωνα με τον Roubini, η μεικτή έκθεση των CDS στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 5 δισ. ευρώ, ή και λιγότερα, και ως εκ τούτου, ακόμα και να ενεργοποιηθούν τα CDS, αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις. Κατά τον οικονομολόγο, η Ελλάδα χρειάζεται να δεσμευτεί με αξιόπιστο τρόπο να μην πληρώσει όσους αρνούνται να δεχθούν το «κούρεμα», προκειμένου να τους αναγκάσει να δεχτούν haircut 60%, ακόμα και αν αυτό το «πιστωτικό γεγονός» ενεργοποιήσει τα CDS.
Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι στιγμής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, δήλωσε στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Charles Dallara, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.  “Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι αύριο (Τετάρτη)», σημείωσε ο κ. Dallara, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου