Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του PKK στο Β. Ιράκ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας Vatan, o Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Εντογκάν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Τορόντο του Καναδά στα πλαίσια της συνόδου των G-20, έκανε έκκληση στο ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την Τουρκία στον αγώνα που δίδει εναντίον του ΡΚΚ.

Χωρίς να διευκρινίζει το είδος της βοήθειας ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της δράσης του PKK το οποίο επιχειρεί βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα χρησιμοποιώντας τις βάσεις που διατηρεί στο Β. Ιράκ.

Επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αφγανιστάν όπου το ΝΑΤΟ τα τελευταία 9 χρόνια πολεμά εναντίον των Ταλιμπάν και της τρομοκρατίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση του Ιράκ δεν έχει ουσιαστικά καμία εξουσία, ενώ το ΡΚΚ φαίνεται όχι μόνο να χρησιμοποιεί ως ορμητήριο συγκεκριμένη περιοχή στα βόρεια της χώρας, αλλά και να την διοικεί.

Επιπρόσθετα ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε είτε η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, είτε η περιφερειακή διοίκηση του βορείου Ιράκ η οποία ελέγχεται από Κούρδους, να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να ασκήσουν επιτέλους την εξουσία τους στα εδάφη που ελέγχουν, περιορίζοντας τη δράση του PKK.

Όπως γίνεται αντιληπτό αν η κίνηση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε χωρίς τη συνεννόηση με το τουρκικό Στρατό, αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση των δυνατοτήτων του τελευταίου όσον αφορά την καταστολή της κουρδικής εξέγερσης.

Αν όμως η πρόταση αυτή έχει γίνει σε συνεννόηση με τον Στρατό, τότε πρόκειται για μία πρόταση-πρόκληση προς τις ΗΠΑ και δευτερεύοντος προς το ΝΑΤΟ, ζητώντας από τις ΗΠΑ την ανάληψη των ευθυνών τους αφού με βάση τη συμφωνία που είχαν υπογράψει το Νοέμβριο του 2007 οι δύο χώρες, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν έναντι της Τουρκίας να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του PKK, δίνοντας στην τελευταία κρίσιμες πληροφορίες που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Όποια και αν είναι τελικά η αμερικανική θέση αξίζει να επισημανθεί για άλλη μία φορά η ευελιξία και η «πονηριά» της τουρκικής διπλωματίας, μετατρέποντας τον άνισο αγώνα ενός Έθνους για ανεξαρτησία σε ένα διεθνές πρόβλημα τρομοκρατίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12953&Itemid=137

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου