Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Τι γυρεύει η τούρκικη αλεπού στο κινέζικο παζάρι;


  • Ο ξαφνικός υπερπροστατευτισμός και η ευαισθησία Αμερικανών και Τούρκων για τους Ουιγούρους της Κίνας κρύβουν απώτερους στόχους
Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν ξανά την Κίνα να επιδείξει διαφάνεια και να σεβαστεί τα δικαιώματα των κατοίκων της επαρχίαςΣινγιάνγκ, ένα χρόνο μετά τις αιματηρές εθνοτικές ταραχές που συγκλόνισαν την επαρχία αυτή της βορειοδυτικής Κίνας (στη φωτογραφία δεξιά φαίνεται η επαρχία Σινγιάνγκ).

Ακούσαμε τον Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπο τουΣτέιτ Ντιπάρτμεντ, να λέει: «Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Κίνα να χειρισθεί όλες τις φυλακίσεις και τις πράξεις βίαιης καταστολής του περασμένου έτους στο Ουρουμτζί με διαφανή τρόπο. Σήμερα και πάλι ζητήσαμε από την Κίνα να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Κινέζων πολιτών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Το περασμένο καλοκαίρι, στις 5 Ιουλίου 2009, ξέσπασαν ταραχές στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της Σινγιάνγκ, ανάμεσα σε Ουιγούρους και Χαν (που είναι η κυρίαρχη εθνότητα στην Κίνα), οι οποίες προκάλεσαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το θάνατο σχεδόν 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.600. (η φωτογραφία δεξιά είναι από διαδήλωση των Ουιγούρων)

Πριν από μια βδομάδα, ένα χρόνο περίπου μετά τις ταραχές, οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν «πυρήνα τρομοκρατών» με περισσότερα από 10 μέλη, ο οποίος δρούσε και σχεδίαζε επιθέσεις στην δυτική επαρχία Σινγιάνγκ. Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανέφερε ότι κατασχέθηκε ποσότητα εκρηκτικών, μαχαίρια και άλλο υλικό.

«Η εξάρθρωση της ομάδας αποδεικνύει ότι το "Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν" (έτσι ονομάζουν αρκετοί Τουρκοφωνοι Ουιγούροι το Σινγιάνγκ) είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Κίνα», υπογράμμισε εκπρόσωπος των κινεζικών αρχών. Όπως πρόσθεσε, η ομάδα σχεδίαζε επιθέσεις στις πόλεις Κασγκάρ, Χοτάν και Ακσού.

Η ανακοίνωση έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα βίαιων ταραχών ανάμεσα στους μουσουλμάνους Ουιγούρους και τους Κινέζους Χαν, το οποίο στοίχισε τη ζωή 200 ανθρώπων. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι νεκροί ήταν Χαν και όχι Ουιγούροι. Η χρονική συγκυρία, δέκα ημέρες πριν την επέτειο των ταραχών, αυξάνει τις υποψίες για προσχεδιασμένη ενέργεια.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει κατά καιρούς επιρρίψει ευθύνες σε «βίαιους αυτονομιστές» στη Σινγιάνγκ για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, κρατικών λειτουργών καθώς και κυβερνητικών κτιρίων.

Ποιοί είναι οι Ουιγούροι;
Η επαρχία Σινγιάνγκ κατοικείται από 8 εκατομμύρια Ουιγούρους -- σχεδόν το 50% του συνόλου των κατοίκων. Πολλοί από αυτούς, οι οποίοι αποτελούν ένα τουρκογενές, κυρίως μουσουλμανικό στο θρήσκευμα φύλο και έχουν πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με την κεντρική Ασία, δεν βλέπουν θετικά την αυξανόμενη παρουσία και οικονομική επιρροή των Κινέζων Χαν (στην φωτογραφία δεξιά φαίνεται η αρχαία πόλη των Ουιγούρων Bizaklik). Επί σειρά ετών (ήδη από την δεκαετία του 1930) εξόριστοι Ουιγούροι αγωνίζονται για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου "Ανατολικού Τουρκεστάν" στην πλούσια σε πετρέλαια επαρχία Σινγιάνγκ, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η παραγωγή πετρελαίου εκεί αποφέρει το 60% των πόρων της επαρχίας, η οποία είναι υπ' αριθμόν δύο πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Κίνας.

Η Κίνα
έχει κατά καιρούς εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον οργανώσεων Ουιγούρων για τρομοκρατικές επιθέσεις, κυρίως μέσα στη δεκαετία του 1990, ενώ έχει υπαινιχθεί σύνδεσή τους με την Αλ Κάιντα.

Τι δουλειά έχει η Τουρκία στην έρημο Τακλαμακάν, στα βάθη της Ασίας;
Η ερώτηση είναι ρητορική. Φυσικά, αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη, η επαρχία Σινγιάνγκ δεν συνορεύει με την σημερινή Τουρκία. Ωστόσο, είναι όντως η γενέθλια γη των Τούρκων, και για το ότι οι Ουιγούροι είναι Τούρκοι δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Στο βίντεο που ακολουθεί στο κάτω μέρος της σελίδας, θα προσέξετε ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους είναι ιδιαίτερα και έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με του σημερινού υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας παρά με αυτά των Κινέζων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Είναι εξ ίσου αδιαμφισβήτητο, ωστόσο, ότι ο σημερινός πληθυσμός της Τουρκίας σε μεγάλο ποσοστό ουδεμία σχέση έχει με τους Ουιγούρους. Μετά από την επέλαση των Οθωμανών και την αφομοίωση και οικειοποίηση όλων των πολιτισμών των περιοχών που βίαια κατέκτησαν, περισσότερα κοινά έχουν με τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Άραβες, τους Πέρσες, τους Κούρδους και κάποιους σλαβόφωνους λαούς της Βαλκανικής παρά με αυτούς τους μακρινούς προγόνους τους στην Κίνα. Αλλά αυτό για τους σημερινούς Τούρκους δεν είναι παρά λεπτομέρεια, αφού σήμερα αρέσκονται να θεωρούν τους εαυτούς τους αμιγείς Τούρκους, που μιλούν Τουρκικά (γλώσσα που δεν διέθετε καν αλφάβητο προτού οι Οθωμανοί κατακτήσουν τους Άραβες).

Και
ξαφνικά στις μέρες μας, που έχουν αποκαλυφθεί οι τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της κινεζικής αυτής επαρχίας, θέλουν οι σημερινοί Τούρκοι να έχουν συγγένεια με τον αρχικό τόπο καταγωγής τους πριν ξεκινήσουν ως νομάδες το μεγάλο ταξίδι τους προς τα δυτικά και τις λεηλασίες και γενοκτονίες.

Σήμερα ακούμε τον Ερντογάν να ανησυχεί για τα "μακρινά ξαδέλφια", όλα εκείνα που δεν ακολούθησαν κάποτε τη μεγάλη επέλαση προς τα δυτικά. Τα γεγονότα στην Κίνα, αναφέρει ο Ερντογάν, ισοδυναμούν με γενοκτονία. Πριν, όμως, μιλήσει κανείς για τα του άλλου, δεν θα έπρεπε να κοιτάξει τα του οίκου του; Η ίδια η Τουρκία θεμελιώθηκε κατ' εξοχήν πάνω σε γενοκτονίες και εξισλαμισμούς, και ακόμη συνεχίζει την ίδια τακτική.Αν οι Ουιγούροι επιζητούν αυτοδιάθεση και δικαίωμα στη γη των πατέρων τους, άλλο τόσο δικαιούνται και οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι στη δική τους γη των πατέρων τους.

Δορυφορική φωτογραφία της πλούσιας σε υδρογονάνθρακες περιοχής Ταζχόνγκ, στην έρημο Τακλαμακάν, στο νότιο μέρος της επαρχίας Σινγιάνγκ. Λέγεται ότι η έρημος Τακλαμακάν περιέχει τόσα κοιτάσματα πετρελαίου όσα και ολόκληρη η Σαουδική Αραβία, κάτι που αποφεύγει να επιβεβαιώσει επίσημα η Κίνα

Το περασμένο καλοκαίρι πολλοί Τούρκοι στο Ντενιζλί πέταξαν αγανακτισμένοι στους δρόμους Κινέζικα προιόντα, ενώ στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη έκαψαν Κινέζικες σημαίες και προσευχήθηκαν για τα εκατοντάδες θύματα των ταραχών του Ουρούμτσι. Αυτή η ευαισθησία υπέρ των Ουιγούρων Τούρκων θα ήταν κατανοητή και δικαιολογημένη αν οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν είχαν ένα απίστευτα βεβαρημένο ιστορικό αλλεπάλληλων γενοκτονιών.

Βίντεο 1: Ρεπορτάζ Βρετανού ανταποκριτή για την επαρχία Σινγιάνγκ


Bίντεο 2: Προπαγανδιστικό φιλμ των "Γκρίζων Λύκων" για την ανεξαρτησία του "Ανατολικού Τουρκεστάν"


H έρευνα και η μετάφραση έγιναν από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου