Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Τα "πειραματόζωα"... επαναστατούν Κοινωνική έκρηξη προ των πυλών


  • "Δήλωση μωρής παρθένας" χαρακτηρίστηκε από ιστορικό στελεχος του ΠΑΣΟΚ η δήλωση του Γ.Παπανδρέου
  • Συνεχίζει να είναι στη θέση του πρωθυπουργού ο Γιώργος Παπανδρέου που ανακοίνωσε απώλεια εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων! Παγκόσμια πρωτοτυπία που θα επιφέρει σκληρά μέτρα στον ελληνικό λαό
Το έδαφος κάτω από τα πόδια της δείχνει να χάνει η κυβέρνηση, καθώς υπέστη ολoκληρωτικό αιφνιδιασμό την Πέμπτη, όταν Ε.Ε. αρνήθηκε να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ελληνική οικονομία παρά τα επώδυνα μέτρα που έλαβε (και τα οποία πυροδοτούν από την Τρίτη ορυμαγδό απεργιακών κινητοποιήσεων και κοινωνικής αναταραχής σε ολόκληρη της Ελλάδα).
Με μία χώρα σε κατάσταση... βρασμού και μία Ε.Ε. που "σφυρίζει αδιάφορα" παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλαβε τα πιό σκληρά οικονομικά μέτρα μετά τον Β'Π.Π. και έβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την "πίσω πόρτα" στην οικονομική διαχείριση της Ελλάδας.
Τώρα η κυβέρνηση καλείται να λάβει ακόμα πιό σκληρά μέτρα (κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, μαζικές απολύσεις κλπ) τις οποίες ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να τις αντέξει ως πολιτικός σχηματισμός. Και για όσους δεν το θυμούνται η κυβέρνηση στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, παρά την εντυπωσιακή διαφορά σε επίπεδο ποσοστών με την οποία επικράτησε, έλαβε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων με το 2004 που έχασε πανηγυρικά τις εκλογές.
Η σχηματοποίηση και μορφοποίηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι καθαρά θέμα χρόνου να μετουσιωθεί σε πολιτική, έχει αποδείξει η εκλογική ιστορία...
Ήδη μέσα στο κυβερνών κόμμα οι φωνές που ακούγονται, υπογείως για την ώρα, κατά της τακτικής Παπανδρέου, είναι πολλές και ισχυρές. Χθες η δήλωση περί "πειραματόζωων" ("Δήλωση μωρής παρθένας" χαρακτηρίστηκε από ιστορικό στελεχος του ΠΑΣΟΚ η δήλωση του Γ.Παπανδρέου), προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Έτερο στέλεχος και νυν βουλευτής τόνισε ότι «Έτσι ή αλλιώς με τα μέτρα αυτά δεν πάμε πουθενά ως κόμμα στις επόμενες εκλογές. Νέα μέτρα δεν πρόκειται να δεχθεί κανένας. Καλύτερα να παραιτηθεί τώρα και να σχηματιστεί διακομματική κυβέρνηση για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του»!
Ιδού η δήλωση Παπανδρέου που άναψε φωτιές: «Mπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την Ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε εν πολλοίς και πειραματόζωα σε μια μάχη μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών αγορών. Και αυτό έχει και την ιστορική του σημασία, διότι βεβαίως δεν είχε υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε οργισμένος από τις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε και μια «σκληρή» συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι Βρυξέλλες "του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια": Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «γίναμε εν πολλοίς και πειραματόζωα σε μια μάχη μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών αγορών». «Τα λέω αυτά, γιατί σε κάθε μάχη που δίνω, τα βρίσκω μπροστά μου. Μου αναφέρουν τις πολιτικές του παρελθόντος, ως απόδειξη ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους Έλληνες. Και, βεβαίως, αυτό μας πληγώνει όλους», τόνισε.
Δεύτερον, στις ευθύνες της προηγούμενης -υπό τον κ. Μπαρόζο πάλι- Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, όπως άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί, «κάλυπτε» τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που παραποιούσαν τα στοιχεία: «Υπήρξε και μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα», είπε. «Την ευθύνη της Ένωσης, της Επιτροπής, ακόμη και του Eurostat να είναι σε εγρήγορση, αλλά και να επισημάνουν στην προηγούμενη κυβέρνηση τον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε. Κάτι που έβλεπε, κάτι που ήξερε, παρά τη σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων - μια πραγματικά σκόπιμη παραποίηση από τη Νέα Δημοκρατία».
Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός άσκησε γενικότερα κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σημερινή συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι έδωσε την πολιτική της στήριξη, αλλά «στη μάχη, στις εντυπώσεις και στην ψυχολογία της αγοράς, υπήρξε το λιγότερο άτολμη».
Εκτός από άτολμη, όμως, δεν κατάφερε, όπως είπε, να έχει ενιαία φωνή: «Υπήρξε και απέραντη "μετρολογία" αρμοδίων και αναρμοδίων, πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να υπονομεύεται τελικά η ενιαία στήριξη της Ε.Ε., αλλά και να σπρώχνεται η Ελλάδα όλο και περισσότερο στο περιθώριο».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «όσα πέρασε και εξακολουθεί να περνάει η χώρα μας είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής» και τόνισε ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές με τρόπο ορθό και συστηματικό, χρειάζεται να ξεφύγουμε από την άμεση κρίση:
«Είναι εξίσου σημαντικό να δοθεί στην Ελλάδα μια ανάσα ζωής, ώστε να μπορεί να έχει το χρόνο και τη δύναμη να ανορθώσει την οικονομία της και τους θεσμούς της... Να της δοθεί η απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης», τόνισε.
Το θέμα είνα κατά πόσον ο Γ.Παπανδρέου θα καταφέρει να πείσει. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου