Όταν κάποτε πήγα στις ΗΠΑ, ανακάλυψα ότι βρέθηκα σε μια χώρα όπου οι ειδήσεις ήταν ένα σπάνιο είδος.
Όσοι νομίζουν ότι οι ειδήσεις στις ΗΠΑ έχουν κάποια σχέση με όσα βλέπουν στο "Σί Νι Νί" είναι γελασμένοι. Το πρόγραμμα αυτό είναι στημένο για τους τηλεθεατές του εξωτερικού.
Ο κόσμος που γνωρίζουν οι Αμερικανοί πολίτες περικλύεται σ’ ένα χάρτη που σε γενικές γραμμές μπορέι να σχεδιαστεί έτσι: ΗΠΑ (και Καναδάς ένα και το αυτό), Νότια Αμερική (μπανανία), Ευρώπη (δικοί μας) Ρωσία (το ίδιο εχθρική όσο και η ΕΣΣΔ) Πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες (μπορούμε να κάνουμε άνετα παιχνίδι) Ιράκ (πεδίο ασκήσεων) Ασιατικές χώρες (εχθρικό περιβάλλον εκτός Ιαπωνίας)
Αυστραλία (χώρα με καγκουρώ). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται μόνο στη Μέση Ανατολή όπου υπάρχει μια τεράστια μουσουλαμνική απειλή να περικυκλώνει μια απομακρυσμένη αμερικανική Πολιτεία, το Ισραήλ.
Όλος αυτός ο πρόλογος για να σας πως πως το ίδιο έχω αρχίσει να αισθάνομαι κι εδώ, στη χώρα μας. Εκατό μέρες παρακολουθώ αποκλειστικά πόσο έχουν αυξηθεί τα «σπρεντ», πόσο χάλια είναι η οικονομία που μας άφησαν οι προηγούμενοι, και πόσο έτοιμοι θα πρέπει να είμαστε για μειώσεις μισθών και συντάξεων, παρά τις αυξήσεις στα ράφια των πολυ-μπακάλικων, που οφείλονται στους άσπλαχνους αγρότες που κλείνουν τους δρόμους και τα σύνορα.
Έφτασα στο σημείο να πω «ευτυχώς», όταν έγινε ο σεισμός στην Αϊτή για να μάθουμε πως υπάρχει κι έξω κόσμος!
Οι ειδήσεις της τηλεόρασης; Παράθυρα όπου οι «νέοι» τσακώνονται με τους «προηγούμενους» για το πότε μας έχει γίνει περισσότερο κακό, σε βάθος χρόνου εικοσατείας και βάλε.
Για εξωτερική πολιτική; Μάθαμε πως ο Ερντογάν μας έστειλε επιστολή κι εμείς μετά από κανα-δυό μήνες του απαντήσαμε. Τι λέγανε αυτές οι επιστολές; Που θέτε να ξέρω. Σάμπως ενδιαφέρθηκε κάποιος να μας πει;
Προσπαθώντας να καταλάβω που το πάει η κυβέρνηση, προσπάθησα να παρακολουθήσω τις ομιλίες του πρωθυπουργού. Άλλα λέει στους εταίρους στις Βρυξέλες, άλλα στους δημοσιογράφους αργότερα στη συνέντευξη Τύπου. Άλλα λέει στο Νταβός στις περιπατιτικές συνεντεύξεις του κι άλλα μας λένε. Άλλα λέει στη Βουλή, κι άλλα στο φόρουμ του Εκόνομιστ. Τραγέλαφος.
Επίτηδες θα μου πείτε, για να ζαλιστούμε και να αυξάνουμε τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Επειδή αφού υπάρχουν δημοσκοπήσεις σε λίγο θα σταματήσουμε να κάνουμε εκλογές. Να γλιτώνουμε και τόσα έξοδα. Δεν θα ξεχάσω πόσα μας είπαν πως κόστισαν οι ευρωεκλογές και οι εθνικές που έγιναν σε διάστημα λίγων μηνών. Και το αποτέλεσμα; Το ίδιο. Ο Κώστας μας απειλούσε ότι αν κερδίσει θα μας αλλάξει τον αδόξαστο επειδή πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του να κάνουν την οικονομία σκατά. Έτσι βοήθησε να βγει ο Γιώργος που μας είχε υποσχεθεί πως «υπάρχουν χρήματα» και τώρα τα ψάχνει στους κερδοσκόπους που μας πήραν χαμπάρι και έχουν περάσει χαλινάρι.
‘Αδεια τα ταμεία, άντε να κάνουμε κάποιες πρόσθετες ενοποιήσεις (καλά που είχαμε κατηγορήσει και την Πετραλιά και τώρα συνεχίζουμε το θεάρεστο έργο της –έτσι δεν είναι Λοβέρδο;).
SETimes
Αλλά ας επιστρέψουμε στην έλλειψη ενημέρωσης. Υπάρχει ένας ιστότοπος που ασχολείται με τα της Νότιας Ευρώπης (μυρίζει πολύ πρώην Γιουγκοσλάβους, Σόρος, γερμανικά σχέδια, με αυστριακή γαρνιτούρα κλπ) που λέγεται SETimes, που ενδιαφέρεται «για την προβολή νέων και απόψεων από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. ( http://www.setimes.com/ ). Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε αυτόματη μετάφραση στις γλώσσες: Shqip, Bosanski, ΒbΛΓapckn,, Ηrvatski, English, Ελληνική, ΜΑΚΕDOCKN, Srpski, Romana, Turkce. (Στις άλλες γλώσσες η FYROM αναφέρεται με το «συνταγματικό της όνομα». Στα ελληνικά πΓΔΜ. Για να μην «προκαλούμε» κιόλας!).
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Βέλγιο -- Η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ενέκρινε την Τετάρτη (27 Ιανουαρίου) τροποποιήσεις στην έκθεση προόδου της πΓΔΜ στην ΕΕ, η οποία υποβλήθηκε από το νομοθέτη του ΕΚ και εισηγητή Ζόραν Θάλερ. Στο πλαίσιο του εγγράφου, η χώρα πρόκειται να λάβει ημερομηνία για έναρξη των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ το Μάρτιο, οπότε και θα διενεργήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη σύνοδό τους. Σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία, ο Θάλερ δήλωσε ότι η έγκριση ήταν πολύ θετική εξέλιξη για την πΓΔΜ και ισχυρό πολιτικό μήνυμα από την ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ.
Στην ίδια συνεδρίαση, το ΕΚ ενέκρινε επίσης τις εκθέσεις προόδου του 2009 για την Κροατία και την Τουρκία. Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι συνομιλίες του Ζάγκρεμπ για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να ολοκληρωθούν αυτό το έτος, εάν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια. Το έγγραφο τόνισε ότι η ένταξη της Κροατίας θα αποτελέσει ισχυρή ορμή για άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να ενταχθούν στο μπλοκ. Ταυτόχρονα, συμβούλευσε τη χώρα να εργαστεί πιο σκληρά για να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση, να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σώμα και να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.
Η Τουρκία, από την άλλη, σημείωσε μόνο περιορισμένη πρόοδο σε κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε το ΕΚ στο ψήφισμά του. Η Άγκυρα επικρίθηκε για την αποτυχία της να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συμφωνία Ένωσης EC-Τουρκίας, κλείνοντας το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας, καθώς επίσης δικαστική απόφαση η οποία ακύρωσε νομοθεσία που περιορίζει τη δικαιοδοσία στρατιωτικών δικαστηρίων.
(HRT, HINA, Poslovni, Hurriyet, MIA, Makfax, A1, Δικτυακός τόπος ΕΚ - 27/01/10. Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com). (ΣΣ. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό κε αυτόματε μεταφραστά).
Σημείωση στυξ: Να υπήρχε λοιπόν λέει, κάποια υπηρεσία στο ΥΠΕΞ, που θα παρακολουθούσε και θα έδινε κάποιες απαντήσεις σε όλα όσα συμβαίνουν για μας χωρίς εμάς. Και να ενημέρωνε και τους ιθαγενείς αυτής της χώρας! Πριν χάσουμε εντελώς και την ιθαγένειά μας.
------
ΥΓ. Το κείμενο αυτό αποτελεί απάντηση στο e-mail του ανεψιού μου Παναγιώτη, που σπουδάζει και ανησυχεί μπας και μας διώξουν από την ΕΕ. Μας θέλουν για τα παιχνίδα τους και μόνο Πανούλη μου! (Κ. Μπ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου