Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Και νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενοι συνολικά από 16 αεροσκάφη (τα οκτώ οπλισμένα), προκάλεσαν σήμερα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο δύο παραβάσεις και πέντε παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκε μία εμπλοκή.

Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική μας Αεροπορία.

«Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία βρίσκονται εκτός των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και ασφαλώς δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή της υποψηφιότητα. Κάθε απόκλιση, εξάλλου, από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, είναι βέβαιο ότι μεγαλώνει την απόσταση της Τουρκίας από τον ενταξιακό της στόχο».

Είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης σε δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Λελλούς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η πορεία εφαρμογής της συνθήκης της Λισαβώνας, οι βαλκανικές εξελίξεις και το μεσανατολικό, κυρίως, όμως, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ο κ. Βαληνάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα επισημαίνει την ανάγκη επίδειξης της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", την προώθηση μέτρων "επείγουσας φύσης" και την εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας επαναπροώθησης.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα τον βοήθησε "να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα της μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η Ελλάδα" και παρατήρησε πως "η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους 150.000 λαθρομετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι "πρέπει να τεθούν τα κατάλληλα ερωτήματα στην Τουρκία και να εξεταστεί ένα σύστημα προστασίας των ελληνικών ακτών", ενώ σημείωσε πως ο ίδιος θα ενημερώσει επί του θέματος τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Πιέρ Λελλούς εξέφρασε τέλος την ιδιαίτερη του χαρά που βρέθηκε στην Αθήνα, την ημέρα που απονεμήθηκε μια τιμητική διάκριση στον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν από την ελληνική Βουλή, μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη συνέχιση της μακράς ελληνογαλλικής φιλίας.


σχόλιο δελτιο 11:Το ζήτημα των υπερπτήσεων παραβιάζει συγκεκριμένες διατάξης της ευρωπαικής νομοθεσίας.

Δελτίο των 11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου