Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Τα παιδιά μαχητές-ΛΙΒΕΡΙΑ

Η χρησιμοποίηση μικρών παιδιών ως στρατιωτών είναι μια από τις πιο άγριες πτυχές του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Λιβερία υπολογίζεται ότι 15-20.000 χιλιάδες παιδιά κάτω των 18 ετών έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50-60% του συνόλου των μαχητών. Και οι δύο πλευρές του πολέμου αρνούνται ότι στρατολόγησαν παιδιά, ή τουλάχιστον αποδίδουν ή μια στην άλλη την εγκαινίαση αυτής της πρακτικής.

Παιδιά που μπορεί η ηλικία τους να μην ξεπερνά ακόμα και τα 8 χρόνια, στρατολογούνται με τη βία. Ένοπλοι τα αρπάζουν από τις οικογένειές τους ή από το δρόμο και τα υποχρεώνουν σε στρατιωτικά καθήκοντα. Υφίστανται σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, ενώ κάθε προσπάθεια να αποδράσουν συνιστά τη θανατική τους καταδίκη. Συνήθως τους δίνουν ναρκωτικά για να μην συναισθάνονται τις ενέργειές τους, ενώ τα κορίτσια υφίστανται και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ορισμένα παιδιά εντάσσονται στις ένοπλες οργανώσεις εθελοντικά, θέλοντας να εκδικηθούν το θάνατο κάποιου δικού τους ανθρώπου. Πώς να κάνουν και διαφορετικά όταν το μόνο που έχουν γνωρίσει είναι ο πόλεμος.


Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 300.000 παιδιά λαμβάνουν μέρος σε συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στην Αφρική, την Ασία αλλά και την Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με αναφορές, ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών στρατιωτών βρίσκεται στο Μιανμάρ.

Η δυνατότητα χρησιμοποίησης μικρών και ελαφρών όπλων χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη του πολεμικού εξοπλισμού, είναι ένας από τους παράγοντες που αυτή τη στιγμή σημειώνεται αυξανόμενη χρησιμοποίηση παιδιών στρατιωτών. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι καθώς οι συγκρούσεις κρατούν πολύ σε χρόνο εκλείπουν οι ενήλικοι άνδρες που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις ένοπλες οργανώσεις.

Μέχρι σήμερα οι διεθνείς ανθρωπιστικοί νόμοι ορίζουν ως ελάχιστη ηλικία στρατολόγησης τα 15 χρόνια. Αυτή τη στιγμή όμως είναι υπό σχεδιασμό ένα νέο πρωτόκολλο που ανεβάζει το όριο στα 18 χρόνια. Προτείνεται να παρέχεται αμνηστία σε κάθε στρατιώτη κάτω των 18 ετών που θα παραδίνεται και αμέσως να εντάσσεται σε πρόγραμμα επανένταξης.

Πρόσφατα η οργάνωση Human Rights Watch ζήτησε από τη Λιβεριανή κυβέρνηση και διεθνείς δωρητές να διασφαλίσουν τη δωρεάν πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως ένα πρώτο βήμα προσέλκυσης των πρώην παιδιών στρατιωτών μέσα στην κοινωνία. Υπολογίζεται ότι μόνο ένας μικρός αριθμός παιδιών μαχητών έχει αφοπλιστεί και συμμετέχει σε προγράμματα επανένταξης.

Κι όμως, η επούλωση των πληγών που κουβαλούν τα μικρά παιδιά μοιάζει να είναι η μοναδική ευκαιρία της Λιβερίας για ειρήνη...

http://exandas.ert.gr/archive/liberia/paidia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου