Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ "PJAK" ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή την εορτή της άνοιξης Νεβρόζ, στελέχη των Ιρανικών Μυστικών Υπηρεσιών, προσπάθησαν και ήρθαν σε επαφή με στελέχη της Κουρδικής οργάνωσης “PJAK”.

Το “PJAK” είναι η στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ, η οποία μάχεται στο Ιράν και αγωνίζεται για τα δικαιώματα της εκεί Κουρδικής μειονότητας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα, ως "τρομοκράτη" το «Κόμμα για μια ελεύθερη ζωή στο Κουρδιστάν»(PJAK), και ανακοίνωσε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων αυτής της ανταρτικής αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης που δρα στο Ιράν και το Ιράκ, και την οποία η Τεχεράνη κατηγορούσε στο παρελθόν ότι υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα μια άτυπη εκεχειρία μεταξύ των Κούρδων μαχητών του PJAK και των Ιρανών.

Οι πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία σχετικά με το Κουρδικό ζήτημα, ανάγκασαν τις Ιρανικές Μυστικές Υπηρεσίες, σε πολλαπλές συσκέψεις, για τις εξελίξεις.

Η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι προηγηθείσες μυστικές συναντήσεις μεταξύ ΗΠΑ- Τουρκίας, η δημιουργία της «Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας» στο Αρμπίλ, μεταξύ ΗΠΑ-ΙΡΑΚ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Ιράκ και όλες οι άλλες εμφανείς και μυστικές διαβουλεύσεις ειδικά για το ΡΚΚ, εξετάστηκαν σε βάθος από τους Ιρανούς Αξιωματούχους.

Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία, η οποία ως κύριο θέμα έχει το Κουρδικό, και σηματοδοτεί εξελίξεις στην περιοχή, υποχρεώνει το Ιράν σε πλήρη αλλαγή της πολιτικής του, έναντι του PJAK.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Ιρανικών Μυστικών Υπηρεσιών, ήρθαν σε επαφή με αντίστοιχα στελέχη του PJAK στα σύνορα Ιράν-Ιράκ και συζήτησαν, το ενδεχόμενο πλήρους κατάπαυσης του πυρός και συνεργασίας.

Οι Ιρανοί πρότειναν στους Κούρδους αξιωματούχους, «δέσμη μέτρων υποστήριξης» επικαλούμενοι τις ορατές πλέον δυσμενείς εξελίξεις για το ΡΚΚ και το PJAK.

Οι Ιρανοί διερεύνησαν τις προθέσεις των Κούρδων για μια μελλοντική συνεργασία, ανάλογη με εκείνη μεταξύ της Συρίας και του ΡΚΚ στο παρελθόν.

Το Ιράν, εκμεταλλευόμενο τις δυσμενείς εξελίξεις για το ΡΚΚ και το ενδεχόμενο ολοκληρωτικού πολέμου εναντίων του, προσέγγισε τους Κούρδους, με σκοπό να παρέχει καταφύγιο στην Οργάνωση υπό όρους φυσικά.

Η ενέργεια των Ιρανών, δεν γίνεται με σκοπό την παύση της ένοπλης δράσης του PJAK στο Ιράν, καθώς αυτή είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, και έχει ελαχιστοποιηθεί. ΄Εγινε με σκοπό την πιθανή συνεργασία του ΡΚΚ και του Ιράν, ως αντιστάθμισμα του επερχόμενου διογκωμένου περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.

Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά για την συνάντηση αυτή, αν και κυκλοφορεί η είδηση πως προηγήθηκαν άλλες δύο συναντήσεις, σε Ευρωπαϊκή χώρα με στελέχη της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ.

Το ΡΚΚ βρίσκεται να συζητά ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και το Ιράν, υπό την σκιά της Τουρκίας, η οποία αρνείται επί του παρόντος να έρθει σε διαπραγματεύσεις, με τον Ιδρυτή και Φυσικό Ηγέτη του ΡΚΚ, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το ενδεχόμενο μιας πιθανής καταφυγής των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράν, και της υποστήριξης εκ μέρους του, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις διεργασίες για το μέλλον του ΡΚΚ.

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/03/pjak.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου