Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Δεν έκλεισα τα φώτα γιατί...

Άναψα όλες τις συσκευές που είχα

Προτίμησα να κάνω για μια ώρα πιο πλούσια τη ΔΕΗ (που έχει εκεί αραχνιασμένη στους λογαριασμούς μας μια ΡΗΤΡΑ καυσίμων παρ' όλο που η τιμή τους έχει πέσει προ πολλού) ΠΑΡΑ να γίνω πρόβατο του κάθε Αλαφούζου-ΣΚΑΪ που έχει πάρει εργολαβία την "προώθηση της οικολογικής συνείδησης" και της ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
ΟΛΟΙ όσοι σκεφθήκατε για ΜΙΑ ΩΡΑ την 28η Μαρτίου να γυρίσετε στη λίθινη εποχή σβήνοντας τα φώτα που είναι ένα προϊόν πολιτιστικής εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους, επειδή σας έπεισαν οτι φταίτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για τα χάλια του περιβάλλοντος ο κάθε όψιμος "περιβαλλοντιστής", δεν κάνατε καλό στο περιβάλλον ούτε στείλατε κανένα μήνυμα σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ εξουσιαστή ή μεγαλοκαρχαρία που ρημάζει τους φυσικούς πόρους χωρίς την παραμικρή αιδώ.

Τέτοιες κινήσεις όχι μόνο εκτονώνουν μια κατάσταση, που στη προκειμένη είναι το υπαρκτό πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά επιπλέον αποπροσανατολίζουν τον κόσμο κάνοντάς τον να πιστεύει ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την μόλυνση του περιβάλλοντος ή την υπερθέρμανση του πλανήτη αφήνοντας στο απυρόβλητο τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ υπεύθυνους που είναι οι μεγάλες πολυεθνικές και οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδια κ.α.
Το ότι ο πλανήτης μας έχει υποστεί μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές το έχουν αντιληφθεί ΑΚΟΜΑ και οι πολυεθνικές και οι βιομηχανικές χώρες. Αντί λοιπόν να επωμισθούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί (και αν μιλάμε για περιβαλλοντικές ευθύνες, κατέχουν την μερίδα του λέοντος) και να εφαρμόσουν μεθόδους και τακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, ΕΞΑΠΟΛΥΟΥΝ τις λεγεώνες με τους "περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους" ομίλους ΜΜΕ και τις χρηματοδοτούμενες "περιβαλλοντικές" ΜΚΟ ώστε να μετακυλίσουν ΟΛΕΣ τις ευθύνες στον ΚΟΣΜΟ.
Και γιατί αυτό; Γιατι για να πάρουν μέτρα ώστε να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή να εφαρμόσουν προγράμματα προστασίας των υδάτων, θα χρειαστεί να εκταμιεύσουν ιλιγγιώδη ποσά. Έτσι η εύκολη λύση είναι να πείσουν τον κόσμο να σφίξει τα λουριά, για να μην αναγκαστούν οι ΙΔΙΟΙ να κάνουν κάτι και έτσι να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους ασελγώντας ανενόχλητοι στο περιβάλλον.
Έτσι από το σεμνό και πραγματικά περιβαλλοντικό μήνυμα "όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές" έχουμε φτάσει στην κατατρομοκράτηση οτι αν αφήνεις στο standby τη συσκευή της TV ο πλανήτης ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ και από αυτό συνεπάγεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Αν είναι δυνατόν! Και στο όλο παιχνίδι έχουν μπεί και κάτι νεότευκτες "Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας" που αντί να κοιτάξουν να πιέσουν για κατασκευή ηλιακών και αιολικών πάρκων, παρακολουθούν τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τα Σκόπια και την Αλβανία.
Τέλος σκεφτείτε το ύφος των μηνυμάτων: όταν (και αν) μιλάνε για ευθύνες κρατών ή πολυεθνικών μιλάνε γενικά ενώ για τις ευθύνες των πολιτών τα μηνύματα που στέλνουν δεν είναι μόνο συγκεκριμένα, αλλά απευθύνονται ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ σε καθέναν από εμάς!
Δεν ξέρω λοιπόν ποιός manager είπε στον Αλαφούζο να στοχεύει σε "περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένα" target group για να πουλήσει, δεν με ενδιαφέρει αν θέλει να πλασσαριστεί σαν ευαισθητοποιημένος όμιλος ΜΜΕ (ΣΚΑΪ, Καθημερινή, Angel, Red), δεν με ενδιαφέρει αν το WWF Ελλάδος ή Αυστραλίας με χαρακτηρίσει εμένα και άλλους με ίδιο προσανατολισμό ως αγνώμονα ή εχθρό της προσπάθειας για την "σωτηρία της Γης", εγώ πάντως στις 28 Μαρτίου ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΩ ΤΙΠΟΤΑ, γιατί καίω ρεύμα ΟΧΙ από βίτσιο αλλά από ΑΝΑΓΚΗ!
Αν θέλει ο Αλαφούζος να δείχνει "ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά" να σταματήσει για μια μέρα κάθε βδομάδα την έκδοση της εφημερίδας του και αντί να κάθονται και να κάνουν σούμες και να βγάζουν πόσες κιλοβατώρες θα εξοικονομούσαμε αν κοιμόμασταν ΟΛΟΙ οι Έλληνες χωρίς ηλεκτρικό καντήλι, να κάθονται και να υπολογίζουν και να περιφανεύονται ΔΙΚΑΙΑ για το ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΡΤΙΟΥ θα εξοικονομίσουμε με μια τέτοια κίνηση. Ή ακόμα καλύτερα να "ρίχνει" τους πομπούς του καναλιού του κάθε μεσάνυχτα. Εκεί να δεις εξοικονόμιση ρεύματος.
Κλείνοντας, θέλω να ξεκαθαρίσω οτι δεν θεωρώ όλους όσους συμμετέχουν σε τέτοιες κινήσεις βλαμμένους, αντίθετα θεωρώ πως οι περισσότεροι είναι άτομα με καλούς σκοπούς που όμως έχουν φάει το τυρί και έχουν πέσει στη φάκα της αυτοενοχοποίησης.

http://www.resaltomag.gr/

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον συγγραφέα του κειμένου αυτού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου