Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών,στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν

H Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μεταβαίνει την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009 στη Χάγη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

Η Διάσκεψη θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στη διαμόρφωση κλίματος ασφάλειας στη χώρα, αλλά και ενός καλύτερου μέλλοντος για το λαό της. Κατά τη διάρκειά της θα εξετασθούν τα πολιτικά και αναπτυξιακά θέματα της περιοχής, καθώς και ζητήματα ασφάλειας.

Στη Διάσκεψη προβλέπεται να συμμετάσχουν ο ΓΓ ΟΗΕ κ. Ban Ki-Moon, ο Αφγανός Πρόεδρος κ. Karzai και Υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και αξιωματούχοι οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον διάλογο μεταξύ των δωρητριών χωρών και οργανισμών και της Αφγανικής πλευράς. Η ελληνική βοήθεια αποσκοπεί, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, σε βελτίωση του επιπέδου ζωής των Αφγανών. Επίσης, συμμετέχει στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη των Η.Ε. (InternationalSecurity Assistance Force-ISAF) και ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία εθνικού αφγανικού στρατού, αστυνομίας και συνοριοφυλακής.

Μετά το πέρας των εργασιών της Διεθνούς Διασκέψεως για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Χάγη, η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντ. Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ελληνικές θέσεις είναι πάρα πολύ σαφείς και έχουν κατατεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι εκτός από την στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η πολιτική μας παρουσία. Είναι δηλαδή η δράση στον τομέα της εκπαίδευσης, τον τομέα του πολιτισμού, στην οικονομική ανάπτυξη, στην αγροτική καλλιέργεια, για να γλυτώσουμε από τα ναρκωτικά.

Είναι μία σύνθετη πολιτική, η οποία όμως πρέπει να ακολουθηθεί αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι αυτή η Συνδιάσκεψη έβγαλε ένα κοινό μήνυμα, ότι εκτός από τον στρατό, εκτός από την στρατιωτική δύναμη, η πολιτική παρουσία είναι απολύτως απαραίτητη και τα προγράμματα είναι απολύτως απαραίτητα. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σ’ αυτή τη μάχη για το Αφγανιστάν, θα είναι παρούσα για το λαό του Αφγανιστάν, για όλα αυτά τα κορίτσια τα οποία επιθυμούν να πάνε σχολείο και ακόμα σήμερα, σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας αυτής, τους απαγορεύεται.

Πιστεύω ότι με τον συνδυασμό των δυνάμεων όλων αυτών των 73 χωρών που ήταν εδώ και των χωρών που είναι πέριξ του Αφγανιστάν, των γειτόνων δηλαδή, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη δύσκολη μάχη.»

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/03/blog-post_6221.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου