Η εκκρεμότητα της ονομασίας, σε συνδυασμό με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, Ιβάνοφ και Φρίτσκοφσκι, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής αναμέτρησης, στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.
Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, χάριν και της ρητορικής δεινότητας που τον διακρίνει, φαίνεται πως κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.
Ο κ. Φρίτσκοφσκι επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του ονόματος, το συντομότερο δυνατό, με στόχο να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το φθινόπωρο.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι δεν διαθέτει στρατηγική για την διευθέτηση της εκκρεμότητας αυτής και ότι με μία σειρά « ανούσιων προκλήσεων « προς την Ελλάδα, όπως οι μετονομασίες αεροδρομίων, δρόμων και άλλων δημοσίων εγκαταστάσεων, συνέβαλε στην αλλαγή των δεδομένων, εις βάρος της ΠΓΔΜ.
«Η κυβέρνηση αυτή, με τις εξαρχαϊστικές της ενέργειες, κατάφερε να αποδυναμώσει τις θέσεις της χώρας στη διεθνή σκηνή. Η χώρα είναι πλέον απομονωμένη, χωρίς στηρίγματα στο εξωτερικό. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες της στη φτώχεια και στην ανέχεια, τη στιγμή που άλλες χώρες της γειτονιάς μας σημειώνουν σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ευρωατλαντική τους πορεία «, σημείωσε ο κ. Φρίτσκοφσκι.
Ο κ. Ιβάνοφ απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Φρίτσκοφσκι και της αντιπολίτευσης ότι η χώρα έχει οδηγηθεί στην απομόνωση και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ διαθέτει ισχυρούς φίλους στη διεθνή σκηνή.
«Το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επισημάνσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης αυτής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας «, ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.
Πρόσθεσε ότι η χώρα επιδιώκει την επίτευξη ενός «λογικού» συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας. «Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε έναν υποτιμητικό γι΄εμάς συμβιβασμό «, σημείωσε ο κ. Ιβάνοβ και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 5 Απριλίου. Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 22 Μαρτίου, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNΕ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, έλαβε ποσοστό περίπου 35%, το οποίο του δίνει σημαντικό προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο, έναντι του αντιπάλου του Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι ο οποίος απέσπασε ποσοστό περίπου 20%.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/03/2009_273003
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου