Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η γέννηση του Ευρώ

Μία συνοπτική ιστορική αναδρομή φανερώνει πως η δημιουργία του ευρώ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της νέας εποχής.




Του Θ. Λυρτσογιάννη.


Το τέλος του ευρώ προβλέπουν και φαντάζονται ορισμένοι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που το εύχονται.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ενιαίο νόμισμα είναι γέννημα μιας ιστορικής αναγκαιότητας, της χειραφέτησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και ως τέτοιο δεν έχει εξαντλήσει το ρόλο του. Εξάλλου, η κρίση έχει αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης.
Μία ιστορική αναδρομή φανερώνει πως η δημιουργία του ευρώ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Η πορεία του αρχίζει τις 15 Αυγούστου 1971. Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον αποφασίζει να καταργήσει τη σύνδεση του δολαρίου με το χρυσό που ήταν ο κεντρικός πυλώνας του συστήματος των νομισματικών συναλλαγών όπως είχε αποφασιστεί στο Μπρέτον Γουντς το 1944.
Οι Ευρωπαίοι τον Απρίλιο του 1972 δημιουργούν το «φιδάκι». Τα... νομίσματα που συμμετείχαν σε αυτό δεν μπορούσαν να έχουν διακύμανση μεγαλύτερη του 2,5%. Το 1973 οι Αμερικανοί δίνουν τη χαριστική βολή στο σύστημα του Μπρέτον Γουντς αφήνοντας ελεύθερη την ισοτιμία του δολαρίου και την 1 Απριλίου 1978 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίζει την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του συστήματος του Μπρέτον Γουντς.
Στο μεσοδιάστημα το «φιδάκι» γνωρίζει περιπέτειες αφού οι διεθνείς κερδοσκόποι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μάρκο και το ολλανδικό φιορίνι, πράγμα που το 1973 οδηγεί το γαλλικό φράγκο εκτός «φιδιού».
Επανέρχεται το 1975 για να ξαναβγεί εννέα μήνες αργότερα οριστικά. Το «φιδάκι» είναι πλέον κλινικά νεκρό.
Όμως, η προσπάθεια των Ευρωπαίων να χειραφετηθούν έναντι του δολαρίου δεν σταματά. Αυτή σε συνδυασμό με την ανάγκη για σταθερότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες έχει σαν αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου 1978 στη σύνοδο κορυφής της Βρέμης να αποφασιστεί η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος και η γέννηση του ECU (μιας φανταστικής νομισματικής μονάδας), προδρόμου του ευρώ.
Ο επόμενος μεγάλος σταθμός ήταν η συνθήκη του Μάαστριχτ για να φθάσουμε στην 1 Ιανουαρίου 2000 που το ευρώ έγινε το κοινό νόμισμα 12 χωρών, έστω κι’ αν ακόμα δεν έχει υλική υπόσταση.
Την 1 Ιανουαρίου 2002 γίνεται πραγματικό νόμισμα.

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/03/blog-post_654.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου