Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Υπ' ατμόν η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία ανέπτυξε δυο καταδρομικά με οπλικά συστήματα ικανά να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να καταρριφθούν επικίνδυνα συντρίμμια από την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει γνωστό ότι θα εκτοξεύσει έναν επικοινωνιακό δορυφόρο το αμέσως προσεχές διάστημα, από την 4η έως την 8η Απριλίου. Ωστόσο, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η εκτόξευση στην πραγματικότητα θα αποτελέσει δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, του Taepodong-2, που ήδη πιστεύεται ότι έχει τοποθετηθεί σε πλατφόρμα εκτόξευσης σε πυραυλική βάση στη ΛΔ Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα έχει ειδοποιήσει τους συναρμόδιους διεθνείς οργανισμούς ότι η σχεδιασμένη τροχιά του πυραύλου θα είναι πάνω από την Ιαπωνία, και ότι θα απορριφθούν δεξαμενές καυσίμων ανατολικά και δυτικά του εδάφους της. Οποιαδήποτε απόπειρα κατάρριψης του πυραύλου θα θεωρηθεί πράξη που θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, έχει προειδοποιήσει η Πιονγκγιάνγκ.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ εάν προχωρήσει στην εκτόξευση, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέβαλαν στην βορειοκορεάτικη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέες πυραυλικές ή πυρηνικές δοκιμές.

Ιάπωνες αξιωματούχοι χαρακτήρισαν απίθανο το ενδεχόμενο να πέσουν συντρίμμια του πυραύλου στο έδαφος της χώρας, καλώντας τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί. Ωστόσο, απεσταλμένοι του Τόκιο, της Σεούλ και της Ουάσινγκτον συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον σε μια σαφή ένδειξη των εντεινόμενων ανησυχιών για την εκτόξευση. Η Ρωσία έχει καλέσει τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί στην δοκιμή και να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις.

www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου