Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ εξηγεί τον χαρακτηρισμό "Κουρδιστάν"

"Εγώ είπα πως στο εσωτερικό του Ιράκ υπάρχει μια τοπική Κουρδική διοίκηση με το δικό της σύνταγμα"


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, είπε τον τελευταίο λόγο στην αντιπαράθεση που προέκυψε με τον χαρακτηρισμό "Κουρδιστάν".

"Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο" δήλωσε ο κος Γκιούλ και εξήγησε ότι αναφέρθηκε στην τοπική Κουρδική διοίκηση σχηματισμένη βάσει συντάγματος στο εσωτερικό του Ιράκ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι την τελευταία περίοδο διανύθηκαν σημαντικές αποστάσεις σε ιδιαίτερα δύσκολα θέματα λέγοντας κατά λέξη "Δεν υπάρχει λόγος για

Ο κος Γκιούλ έκανε την επεξηγητική δήλωση σχετικά με την είδηση αυτή που δημιούργησε σοβαρή αντιπαράθεση στην Τουρκία, κατά την επιστροφή του από Βαγδάτη.

"Εγώ βασικά δεν χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση που λέτε. Αλλά όπως το λέω εδώ, είναι γεγονός πως η Τουρκία είναι η χώρα που αποδίδει την μεγαλύτερη σημασία στην ενότητα και ακεραιότητα του Ιράκ. Και στο εσωτερικό του Ιράκ υπάρχει μια τοπική Κουρδική διοίκηση με το δικό της σύνταγμα. Αυτό είπαμε. Είχα και συνάντηση με τον πρωθυπουργό τους. Αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά πράγματα".

Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες αντιπαραθέσεις μπορούν να βλάψουν και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και τις διεθνείς σχέσεις.

Ακόμα αναφέρθηκε στη σημασία της σύναψης σχέσης με την περιφερειακή διοίκηση στο βόρειο Ιράκ για να πει τα παρακάτω.

"Εκείνοι έχουν την δική τους τοπική Κουρδική διοίκηση στα βόρεια του Ιράκ με την οποία έχουμε σχέσεις. Βέβαια είναι πολλά αυτά που περιμένουμε για την εκκαθάριση της περιοχής από την τρομοκρατία αφού εκεί υπάρχει παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτή ακριβώς είναι η φύση της συνεργασίας που έχουμε. Θέλω έτσι να το γνωρίζουν και να το βλέπουν όλοι".

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό του Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί. Ο Μπαρζανί δέχθηκε τελικά να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, μετά από παράκληση των ΗΠΑ και αφού ο Α. Γκιούλ, έκανε πολλές αναφορές στο «Κουρδιστάν».

Ο Μπαρζανί μετά την συνάντηση του με τον Γκιούλ όπου συζητήθηκε το θέμα της Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ είπε ότι η αμνηστία θα βοηθήσει στην επίλυση στο ζήτημα αυτό. Από την άλλη ο Γκιούλ σημείωσε το εξής: "η αμνηστία είναι δικό μας ζήτημα, δεν το συζητάμε με άλλους". Το κλίμα στην συνάντηση ήταν ψυχρό.

Ο Γκιούλ σε υψηλούς τόνους δήλωσε στον Μπαρζανί, πως «Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα στο ζήτημα της τρομοκρατίας». Τονίζοντας πως, «Δεν θα υπάρχουν όρια στη συνεργασία μας όταν εξαφανιστεί το ΡKΚ».

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/03/blog-post_6131.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου