Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Τελετή στο Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου

Την 25η Μαρτίου τιμά ο Μπαράκ Ομπάμα με διακήρυξή του

Reuters
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο Έλληνες ομογενείς
Ουάσινγκτον

«Ο αμερικανικός λαός εορτάζει την 188η επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας και τιμά την ιστορική συμβολή των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών», τονίζει σε διακήρυξη για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δυο χωρών χαρακτηρίζεται από το όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει ότι στον 19ο αιώνα η Αμερική υποστήριξε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία και αναφέρει ότι οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας οικοδόμησαν τους θεσμούς της χώρας πάνω στις ανεξίτηλες αρχές της αρχαίας Ελλάδας.

Αφού υπογραμμίζει και τη σημαντική πολιτιστική συμβολή της Ελλάδας, σημειώνοντας την επιρροή του Ελληνισμού ακόμη και στην αρχιτεκτονική δομή της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει ότι και στη σύγχρονη ιστορία η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν μαζί τις προκλήσεις των καιρών, πολέμησαν σε κοινούς αγώνες στη διάρκεια του 20ού αιώνα και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς μέσα και από τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος στη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την οποία σημειώνει ότι εμπλουτίζει με την παρουσία της το αμερικανικό έθνος και λειτουργεί ως δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Ο Μπ.Ομπάμα αναφέρεται στην 25η Μαρτίου ως «Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» και καλεί τον αμερικανικό λαό να την εορτάσει ως «εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας».

Εορτασμοί στον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθούν στον Λευκό Οίκο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και κορυφαία στελέχη της ελληνικής ομογένειας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ειδικής τελετής για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Στην τελετή, που θα αρχίσει στις 23:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθεί στη 01:00 τα ξημερώματα, θα είναι παρόντες
περίπου 300 ομογενείς, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου