Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Το νέο υπερόπλο της Αντιτρομοκρατικής, που βλέπει τα πάντα

Στον δρόμο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που χάραξε μετά το 2005 η ΕΥΠ κινείται εδώ και περίπου έναν μήνα και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αγορά από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπερσύγχρονου μηχανήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, που σαρώνει τα πάντα σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση (email, sms, mms), και σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ασφάλειας Εθνικών Επικοινωνιών, η Αντιτρομοκρατική εξασφάλισε ένα περίπου ίδιο μηχάνημα που στοίχισε περίπου 3.500.000 ευρώ. Είναι δανοαγγλικής κατασκευής, σαν και.. αυτό που έχει η βρετανική ΜΙ5, και θα λύσει τα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σε εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση (απαγωγές, τρομοκρατία, δύσκολα εγκλήματα). Είναι μεγαθήριο τεχνολογικά και βεβαίως δεν έχει καμία σχέση ηλεκτρονικά και επιχειρησιακά με το μικρό πια laptop που χρησιμοποιείται για πιο απλές περιπτώσεις. Πριν αγοραστεί, δοκιμάστηκε από την ΕΥΠ και επελέγη το πιο συμφέρον οικονομικά, αφού κατά πληροφορίες τα άλλα δύο που διαπραγματευόταν η Αστυνομία στοίχιζαν σε διαγωνισμούς το ένα 2.500.000 και το άλλο 5.000.000 ευρώ.


Η Ελληνίδα Μάτα Χάρι!
Το προφίλ της πρώτης γυναίκας διευθύντριας στη ιστορία της ΕΥΠ

Εντονες μνήμες από την περίφημη κατασκοπευτική ταινία του Χένρι Χαθαγουέι «Το σπίτι της 92ης Λεωφόρου» ξύπνησε στο προσωπικό των Ελλήνων πρακτόρων ο διορισμός ή καλύτερα η ιεραρχική μετεξέλιξη στην Γ’ Διεύθυνση της ΕΥΠ της πρώτης γυναίκας διευθύντριας στην ιστορία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Με ένα σημαντικό βιογραφικό στο ενεργητικό της, η είδηση της τοποθέτησης της 53χρονης -από την προηγούμενη εβδομάδα- διευθύντριας στους δύο καίριους τομείς εθνικής ασφάλειας της χώρας έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση στις τάξεις των εργαζομένων της ΕΥΠ. Η επικεφαλήής βεβαίως της Γ’ Διεύθυνσης, που περιλαμβάνει την Υποδιεύθυνση της Αντικατασκοπίας και την Υποδιεύθυνση Αντιτρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος, γνωρίζει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της ότι η σκληρή, δυσχερής και ιδιόμορφη εργασία της σε τόσο νευραλγικό πόστο δεν έχει καμία σχέση με τις κατασκόπους των χολιγουντιανών ταινιών. Η Γκρέτα Γκάρμπο και η Μάρλεν Ντίτριχ είναι ηρωίδες που τις έχει ακουστά. Η ζωή όμως από το σινεμά απέχει όσο η Γη από τη Σελήνη και ακόμα πιο πολύ.

Η 53χρονη διευθύντρια της Γ’ Διεύθυνσης (της οποίας τα στοιχεία για ευνόητους λόγους που αφορούν την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν) επελέγη από τον διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Ι. Κοραντή για να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο μέχρι πρότινος διευθυντής, ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, ο οποίος μετά τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. τον Φεβρουάριο τοποθετήθηκε διευθυντής Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας (μία ακόμα πρωτιά που περιμένουμε να μας βγει σε καλό) όλη η ιεραρχία της ΕΥΠ αποτελείται πια από πολιτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των δύο υποδιοικητών Α’ και Β’(Τσιτσιμπής στον επιχειρησιακό τομέα και Αλυφαντής στον τομέα οικονομικών και διοικητικής μέριμνας). Το προφίλ της νέας διευθύντριας (με όσα μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε) είναι γνωστό στους υφισταμένους της που την ακολουθούν πιστά (ειδικά στο γυναικείο προσωπικό, του οποίου τονώθηκε κατά πολύ η φεμινιστική ψυχολογία). Πείσμων χαρακτήρας, εξαιρετικά εργατική, φιλόδοξη, άριστη οικογενειάρχης. Ο σύζυγός της, κατά πληροφορίες, υπηρετεί στην ΕΥΠ. Ο αδελφός της είναι ανώτερος στρατιωτικός (συνταγματάρχης), ενώ ο πατέρας της είναι βαθμοφόρος αστυνομικός. Από σόι ανθρώπων που υπηρετούν με πατριωτισμό και εθνικό φρόνημα τις Ενοπλες Δυνάμεις, η Ελληνίδα αρχιπράκτορας έμαθε να λειτουργεί αθόρυβα και να σκέφτεται αποτελεσματικά έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό της την εσωτερική πειθαρχία. Ηταν υποδιευθύντρια για έξι χρόνια με επικεφαλής τον Γιάννη Δικόπουλο (πριν αυτός πάει στη ΓΑΔΑ), υπηρέτησε την ΕΥΠ ως τμηματάρχης αντικατασκοπίας στις όμορες βαλκανικές χώρες και είναι άριστος γνώστης των σύγχρονων μεθόδων ηλεκτρονικής παρακολούθησης με τα τελευταίας τεχνολογίας σύγχρονα μηχανήματα που έχει προμηθευτεί η ΕΥΠ. Κατ’ επανάληψη μάλιστα (ένα ακόμα σημαντικό βιογραφικό στοιχείο) ήταν εκπαιδευτής στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές πάνω σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Η επιλογή της νέας διευθύντριας δεν είναι πείραμα, όπως σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά φυσική εξέλιξη στους ικανούς επιχειρησιακά. Από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν στην ατμόσφαιρα της Κατεχάκη κυριαρχεί το γυναικείο άρωμα, που μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό που διαχέεται και στη μεγάλη σάλα της ΜΙ5, της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών και έχει διευθύντρια μια άλλη ικανή πράκτορα. Η «κυρία διευθύντρια» προσελήφθη στην ΕΥΠ το 1975 και λέγεται ότι έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών. Είναι για όσους την ξέρουν «άχρωμη» πολιτικά και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων. Η πορεία και το έργο της θα δείξουν τη χρησιμότητά της στη χώρα. «Αν και οι επιτυχίες των πρακτόρων δεν δημοσιοποιούνται ποτέ, ενώ οι γκάφες γίνονται βούκινο στην πιο άχαρη δουλειά του κόσμου», όπως σχολίασαν στην «Espresso της Κυριακής» αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών.


Οι εκλογές των... 007!

Εκτός όμως από διορισμούς, νέες τοποθετήσεις και αγορές συστημάτων παρακολούθησης, στην ΕΥΠ γίνονται και... εκλογές. Πριν από λίγες ημέρες στις καθιερωμένες αρχαιρεσίες επαναβεβαιώθηκε η κυριαρχία της συνδικαλιστικής ηγεσίας που από το 1996 και μετά επικρατεί στην πυραμίδα της ΠΟΣΕΥΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων της ΕΥΠ). Οπως έγινε γνωστό, ψήφισαν περίπου 1.000 πράκτορες σε όλη τη χώρα (ναι, τόσους έχουμε, μεταξύ αυτών βεβαίως και πολιτικοί υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων). Στο συνέδριο του Μαΐου το νέο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εκλέξει τον πρόεδρό του. Ο νυν πρόεδρος Κώστας Αγγελάκης δεν θα αντιμετωπίσει απ’ ό,τι φαίνεται πρόβλημα επανεκλογής με σαράντα επτά (47) συνέδρους στο πλευρό του, τείνοντας να καταστεί «ισόβιος» πρόεδρος των εργαζομένων πρακτόρων.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ ESPRESSO

http://taxalia.blogspot.com/2009/03/blog-post_3966.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου