Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Πόλεμος Α.Ε.-Βαλκάνια

Η MPRI είναι από τις μεγαλύτερες Αμερικανικές εταιρίες παροχής πολεμικών υπηρεσιών, με επιχειρήσεις εν εξελίξει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 1995 και ενώ υπήρχε εμπάργκο στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις αντιμαχόμενες πλευρές, η εταιρία MPRI ανέλαβε την εκπαίδευση του Κροατικού στρατού. Η αποτελεσματικότητα αυτής της εκπαίδευσης φάνηκε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς με την "Επιχείρηση Καταιγίδα" του Κροατικού στρατού εις βάρος των Σέρβων, στην Κράινα. Η επιχείρηση αυτή άφησε πίσω της χιλιάδες Σέρβους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και άμαχους, ενώ περίπου άλλοι 200.000 Σέρβοι εκτοπίστηκαν από την περιοχή. Οι επιχειρήσεις του Κροατικού στρατού είχαν πλέον εκσυγχρονιστεί… Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης απήγγειλε πρόσφατα κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος τριών Κροατών στρατηγών που ηγήθηκαν της επιχείρησης: Του Mirko Norac, του Ante Gotovina και του Ivan Germak. Όμως το ΔΠΔ δεν ανέφερε καν την MPRI, παρά το γεγονός ότι επισήμως τότε εκπαίδευε τον κροατικό στρατό και, επίσης, παρά τις μαρτυρίες δύο υψηλόβαθμων Καναδών αξιωματικών, των Major General Alain Forand και Maj-General Andrew Leslie που συμμετείχαν τότε στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην πόλη Κνίν και δήλωσαν στο καναδικό κανάλι CBC ότι "βλέπουν ξένο δάκτυλο" πίσω από τη δράση του κροατικού στρατού.

Ενδεικτικό των πιέσεων που πρέπει να είχαν ασκηθεί τότε από τις ΗΠΑ στο ΔΠΔ για να μην προχωρήσει στη διερεύνηση των σφαγών στην Κράινα, είναι ότι όταν οι "New York Times" αποκάλυψαν το Μάρτιο του 1999 πως το Διεθνές Δικαστήριο εξέταζε το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών σε Κροάτες αξιωματικούς για την "Επιχείρηση Καταιγίδα", η τότε εισαγγελέας Louise Arbour, έσπευσε να το αρνηθεί. Επίσης, όπως αναφέρει εκείνο το δημοσίευμα των New York Times, ένας υπάλληλος του ΔΠΔ, ο William Fenrich, είχε μιλήσει τότε για έναν "Αμερικανό απόστρατο" που βρισκόταν πίσω από τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, κάτι που διέψευσε πάλι η εισαγγελέας Arbour, λέγοντας απλά ότι ο εν λόγω υπάλληλος αστειευόταν… Πάντως ο επικεφαλής του προγράμματος της MRPI στην Κροατία, Richard Griffith, παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο Τούτσμαν τον Οκτώβριο του 1998 για τις υπηρεσίες του στον κροατικό στρατό. Παράλληλα, το 1996 η MRPI ανέλαβε την εκπαίδευση και του Βοσνιακού στρατού, ενώ αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο και με το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας.

Richard Griffith, ΠΓΔΜ και MRPI

Ο Richard Griffith, υπεύθυνος της MRPI στα Βαλκάνια, έφυγε από την Κροατία το 1999 και ανέλαβε πρόγραμμα "εκσυγχρονισμού" του στρατού της ΠΓΔΜ. Τον Απρίλιο του 2001 η τηλεόραση Α1 ΤV των Σκοπίων αποκάλυψε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Griffith και τον τότε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, Στρατηγό Γιοβαν Αντρέεφσκι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αντρέεφσκι διοχέτευε εμπιστευτικές πληροφορίες του στρατού της ΠΓΔΜ στον UCK μέσω του Griffith, ο οποίος όχι μόνο εκπαίδευε τον στρατό της ΠΓΔΜ αλλά είχε και στενές σχέσεις με τους Αλβανούς αντάρτες, μεταξύ αυτών και με τον εκπαιδευμένο από την MRPI, Gzim Osreni. Ο Αντρέεφσκι παραιτήθηκε λίγο αφού ξέσπασε το σκάνδαλο και η τύχη του αγνοείται. O Richard Griffith πάντως είναι σήμερα Αντιπρόεδρος της MRPI, μία θέση δηλαδή πιο κάτω από τον πανίσχυρο πρόεδρό της, Carl Vuono. Το καλοκαίρι του 2001 έγινε ένα ακόμη περιστατικό που φαίνεται πως συνδέει την MRPI με τον UCK. Όπως υποστήριξε η γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt, στη διάρκεια των επιχειρήσεων του σκοπιανού στρατού με το ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αρατσίνοβο, Αμερικανοί κομάντος φέρονται να απομάκρυναν Αλβανούς αντάρτες και να τους μετέφεραν σε γειτονικό χωριό προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ότι στις τάξεις των Αλβανών ανταρτών βρίσκονταν και Αμερικανοί εκπαιδευτές.

Agim Ceku

Ενώ όμως οι Κροάτες στρατηγοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο ΔΠΔ, ένας άλλος πρωταγωνιστής της "Επιχείρησης Καταιγίδα" έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε υπηρεσία του ΟΗΕ στο Κόσσοβο. Ο Agim Ceku κατετάγη στον κροατικό στρατό το 1991 και στα πλαίσια αυτά εκπαιδεύτηκε από την ΜPRI. Το 1993 έγινε διοικητής της 9ης Ταξιαρχίας του κροατικού στρατού με έδρα το Gospic και ηγήθηκε της πολύνεκρης επιχείρησης εναντίον των Σέρβων στο Medak στην Κράινα. Επίσης στην "Επιχείρηση Καταιγίδα" το 1995 ο Ceku ήταν υπεύθυνος για την πρώτη επίθεση. Προβιβάστηκε σε ταξίαρχο και συνταξιοδοτήθηκε από τον Κροατικό στρατό τον Ιανουάριο του 1999, οπότε έγινε διοικητής των εξτρεμιστών του Εθνικο-απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου (KLA). Την ίδια χρονιά διορίστηκε από τον ΟΗΕ επικεφαλής του Σώματος Προστασίας Κοσσυφοπεδίου (KPC), παρά το γεγονός ότι η Κάρλ ντελ Πόντε είχε ανακοινώσει έρευνα για τη συμμετοχή του και στις δύο επιχειρήσεις του κροατικού στρατού, ότι υπήρξαν πληροφορίες πως το ΔΠΔ ετοιμάζει φάκελο σε βάρος του και τέλος, πληροφορίες του Τύπου ότι το διεθνές δικαστήριο εξέδωσε "σφραγισμένη δίωξη" (sealed indictment) σε βάρος του.

Επίσης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την κυβέρνηση της Σερβίας, και με βάση αυτό έχει συλληφθεί δύο φορές στο παρελθόν, τον Οκτώβριο του 2003 στη Σλοβενία και τον Μάρτιο του 2004 στη Βουδαπέστη, ενώ και τις δύο φορές αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ώρες. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η εταιρεία MRPI εκπαίδευσε και τον KLA στην Ιταλία, την Τουρκία, το Κόσσοβο και τη Γερμανία, μέσω δύο βρετανικών εταιρειών Ο ίδιος ο Ceku πάντως σε συνέντευξή του στο κροατικό περιοδικό Globus το 2000 αναφέρει ότι επέλεξε το πρότυπο της Αμερικανικής εθνοφρουράς για το KPC, όπως και στην Κροατία. Σήμερα και το KPC κατηγορείται από τον ΟΗΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσσόβου.

Gzim Osreni

O Gzim Osreni υπήρξε αξιωματικός του κροατικού στρατού και συμμετείχε στην "Επιχείρηση Καταιγίδα" στην Κράινα το 1995. Όχι μόνο εκπαιδεύτηκε τότε από την MRPI, αλλά πήγε στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση από την εταιρεία. O Osreni διετέλεσε στο Σώμα Προστασίας Κοσσυφοπεδίου του ΟΗΕ (KPC) αλλά το εγκατέλειψε για να καταταγεί στον UCK, ενώ μάλιστα στην αρχή εξακολουθούσε να πληρώνεται από τον ΟΗΕ. Σήμερα είναι βουλευτής του κόμματος DUI (Democratic Union for Integration) του πρώην επικεφαλής των ανταρτών του UCK Αλι Αχμέτι, στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ...

http://exandas.ert.gr/archive/Corporate/boxNo1_01.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου