Την ύπαρξη χημικών όπλων στο συριακό έδαφος χωρίς να είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ. Ο ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι μουν σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με ημερομηνία 26 Ιουνίου, το ενημερώνει ότι ο Οργανισμόςε για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στις 14 Ιουνίου, ανέλυσε το περιεχόμενο δύο κυλίνδρων που οι συριακές αρχές εντόπισαν σε περιοχή από όπου μόλις είχαν αποχωρήσει αντικαθεστωτικοί μαχητές τον Αύγουστο του 2013. Ο Μπαν δηλώνει ότι οι έλεγχοι απέδειξαν ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κυλίνδρων ήταν το θανατηφόρο αέριο σαρίν.
Στην επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο Αχμέτ Ουζούμτσου, ενημερώνει για τις ενέργειες του Οργανισμού ως προς το θέμα σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι κύλινδοι χαρακτηρίστηκαν «εγκαταλελειμμένα χημικά όπλα». Ο Ουζούμτσου υποστηρίζει ότι οι συριακές αρχές δήλωσαν ότι τα συγκεκριμένα χημικά όπλα δεν τους ανήκουν και προσκόμισαν σειρά στοιχείων που επιβεβαιώνουν τη θέση τους αυτή. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Μπαν ή ο Ουζούμτσου ενημερώνουν στην επιστολή πότε παραδόθηκαν οι συγκεκριμένοι κύλινδοι στον Οργανισμό και κυρίως πού βρέθηκαν, αφού οι επιθέσεις με χημικά που έχουν καταγραφεί στη Συρία και έχουν αποδοθεί στο συριακό στρατό, ο οποίος έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι ευθύνεται, έχουν γίνει σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας.
Οι πρώτες επιθέσεις με χημικά, το καλοκαίρι του 2012, είχαν αποτελέσει το έναυσμα για να ενισχυθούν περαιτέρω, διπλωματικά, χρηματικά και εξοπλιστικά, οι αντικαθεστωτικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία. Τότε ήταν που άρχισε να εδραιώνεται και η θέση των ακραίων ισλαμιστών, και κυρίως του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε», το οποίο, όπως και οι άλλες ανάλογες ομάδες, υποστηρίχθηκαν σχεδόν ανοιχτά από πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, με πρώτη τη Σ. Αραβία.
Είναι προφανές, μετά τις τελευταίες επιβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ, ότι πλέον το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν οι ισλαμιστικές ομάδες που δρουν στη Συρία, πολύ περισσότερο δε το «Ισλαμικό Κράτος» που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του σημαντικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας και του βορειοδυτικού Ιράκ, διαθέτει και τέτοιου είδους οπλοστάσιο. Και τα ερωτήματα γίνονται πιο επίμονα αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά πληροφορίες και οι τουρκικές αρχές σε επιλεκτικές εφόδους κατά μελών των ισλαμιστικών οργανώσεων «Ισλαμικό Κράτος» και «Μέτωπο αλ Νούσρα», στην μεθόριο, είχαν εντοπίσει στοιχεία σαρίν.
Η συμφωνία της Συρίας, μετά από παρέμβαση της Μόσχας, να παραδώσει στον ΟΗΕ το χημικό της οπλοστάσιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, «πάγωσε» τα σχέδια επίθεσης που είχαν αρχίσει να ξεδιπλώνουν οι ΗΠΑ με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή δυσφορία σε συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή όπως η Σ. Αραβία. Στις 23 Ιουνίου, η Συρία παρέδωσε τα τελευταία φορτία των καταμετρημένων χημικών της όπλων (1.300 τόνοι) τα οποία θα καταστραφούν πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα πλοία στη θάλασσα της Μεσογείου κάτι που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Πηγές: reuters, NYTimes
Μάρκο Πόλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου