Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Νιγηρία: Τουλάχιστον 25 νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Τουλάχιστον 25 νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια της επιδρομής πυροβόλησαν κατοίκους και έκαψαν σπίτια και εκκλησίες

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μαχητικό αεροσκάφος της Νιγηρίας άνοιξε πυρ γα να αποκρούσει την εισβολή μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε ένα χωριό στη βορειοανατολική Νιγηρία κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, ανέφεραν κάτοικοι και μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το μαχητικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ με πολυβόλο εναντίον των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν με φορτηγά και μοτοσικλέτες μετά την επιδρομή που έκαναν στην περιοχή Ντίλε της πολιτείας Μπόρνο.

Οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια της επιδρομής πυροβόλησαν κατοίκους και έκαψαν σπίτια και εκκλησίες.

«Μέτρησα 26 πτώματα χθες το βράδυ» δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ισλαμιστών, αλλά έξι πολίτες –τέσσερις γυναίκες και δύο παιδιά που ζούσαν στην περιοχή– σκοτώθηκαν από τα πυρά του κυβερνητικού μαχητικού αεροσκάφους.

«Ο πιλότος άρχισε αδιακρίτως οπουδήποτε. Οι άνθρωποι έτρεχαν εδώ κι εκεί. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Χαρούνα, ένας κάτοικος.

Η έδρα του νιγηριανού στρατού στην Αμπούζα δεν έκανε κανένα σχόλιο για το επεισόδιο. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην πολιτεία Μπόρνο επιβεβαίωσε ότι εστάλη στην περιοχή στρατιωτικό αεροσκάφος.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας μάχονται κατά των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον πόλεων και χωριών μετά και την απαγωγή 200 και πλέον μαθητριών από σχολείο της περιοχής τον περασμένο Απρίλιο.

Εκείνη η ενέργεια των ισλαμιστών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή ενώ αύξησε τη στήριξη δυτικών κρατών προς την κυβέρνηση του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν. Η κυβέρνηση μολαταύτα δέχεται σκληρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας αφενός για την αδυναμία της να ελέγξει τη δράση των ισλαμιστών και αφετέρου να εντοπίσει και να απελευθερώσει τις μαθήτριες.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία» ξεκίνησε από το 2009 και έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων Η Μπόκο Χαράμ επιθυμεί τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη Νιγηρία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής και η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου αλλά έχει θρησκευτικά μοιρασμένο πληθυσμό μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Εξάλλου η αστυνομία της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ο «αρχιχασάπης» όπως είναι το προσωνύμιο ενός διοικητή των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ.

Ο 30χρονος Μοχάμεντ Ζάκαρι συνελήφθη το Σάββατο στο δρόμο που οδηγεί από το Νταράζο προς τη Μπασρίκα, στην πολιτεία Μπάουτσι, στη βόρεια Νιγηρία. Ο Ζάκαρι έχει συνδεθεί με πρόσφατες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και σύμφωνα με την αστυνομία είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία γυναικών και παιδιών.

http://www.protothema.gr/world/article/395629/nigiria-toulahiston-25-nekroi-se-epithesi-tis-boko-haram/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου