Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Οι μαύρες σημαίες του ISIS κυματίζουν στην Ευρώπη

«Θάνατος στους Εβραίους» φώναζε το πλήθος, κουνώντας τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Έψαχναν για νέους υποστηρικτές για το σκοπό τους, τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαλιφάτου, λογοδοτώντας σε κάποιον που αυτοαποκαλείται προφήτης: έναν πολύ φανατικό, ακόμη και για την Αλ Κάιντα που έχει εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ κάνοντας μαζικές εκτελέσεις, σταυρώνοντας τους αντιπάλους και αποκεφαλίζοντας τους εχθρούς. Μόνο που αυτοί οι διαδηλωτές δεν ήταν στη Συρία ή στο Ιράκ: ήταν στη Χάγη της Ολλανδίας. Και το μήνυμά τους ήταν προσαρμοσμένο για τους δυσαρεστημένους νέους απογόνους των μουσουλμάνων μεταναστών στην Ευρώπη.
«Είμαστε Μαροκινοί» φώναξε κάποιος με ένα φορητό μεγάφωνο. «Οι Γάλλοι σκότωσαν τους Μαροκινούς, αλλά δεν τους σκότωσαν όλους. Έμειναν κάποια εγγόνια για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της Δύσης, της Αμερικής και των Εβραίων».
Πολλοί από τους διαδηλωτές καλύπτουν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντίλια ή παλαιστινιακές μαντήλες. «Όποιος δεν πηδήξει είναι Εβραίος» φώναξε κάποιος, καθώς ολόκληρη η ομάδα άρχισε να πηδά σε μια σκηνή που θα μπορούσε να ήταν απλά γελοία αν δεν αφορούσε ένα τέτοιο μήνυμα μίσους. «Θάνατος στους Εβραίους!» φώναξε το πλήθος στα αραβικά.
Αυτή η σκηνή την περασμένη Πέμπτη ήρθε στον απόηχο της προηγούμενης διαδήλωσης που υποτίθεται ότι υπερασπίζονταν τους Παλαιστίνιους που υποφέρουν στη Γάζα και η οποία γρήγορα μετατράπηκε σε ένα φεστιβάλ μίσους με στόχο το Ισραήλ, με τους ανθρώπους να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «ο σιωνισμός είναι ναζισμός». Όμως, ενώ το μίγμα των φιλο-Παλαιστίνιων, αντι-σιωνιστών και αντι-σημιτών έχει γίνει πολύ κοινό στις ευρωπαϊκές διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, η πολεμική σημαία του ισλαμικού κράτους να κυματίζει στους δρόμους της Ολλανδίας στις 24 Ιουλίου είναι κάτι νέο και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Όλα τα συλλαλητήρια στους ολλανδικούς δήμους απαιτούν άδεια από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο, την αστυνομία και το γραφείο του εισαγγελέα. Η διαδήλωση για την ISIS πήρε άδεια με το αιτιολογικό ότι ήταν για τη στήριξη του ολλανδού κρατούμενου που στρατολογήθηκε στη τζιχάντ, Ουσάμα Αμπού Γιαζίντ. Αλλά το γεγονός ότι το γραφείο του δημάρχου στη Χάγη, είτε δεν γνώριζε ότι η διαδήλωση αφορούσε την ISIS είτε την έκρινε νόμιμη, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Ahmed Marcouch, μέλος του Ολλανδικού Εργατικού Κόμματος (PVDA), πρώην αστυνομικός και μέλος της επιτροπής ασφάλειας και δικαιοσύνης του κοινοβουλίου, ήταν ένας από τους πολλούς που επέκριναν την τοπική αυτοδιοίκηση: «Απαράδεκτο» έγραψε. «Οι απειλές εναντίον δημοσιογράφων και τα ρατσιστικά συνθήματα τιμωρούνται από το νόμο». Ο Marcouch, ο οποίος έχει μαροκινές ρίζες, θέλει η μουσουλμανική κοινότητα στην Ολλανδία να είναι πιο προσεκτική και αντίθετη με την ISIS και παρόμοιες ομάδες. Το υλικό από τη διαδήλωση δείχνει σαφώς κάποια πολύ νεαρά αγόρια: «Τι κάνουν εκεί αυτά τα παιδιά;» ρωτάει. «Η ISIS είναι καθαρή βαρβαρότητα, είναι αιμοδιψείς» λέει ο Marchouch στην Daily Beast. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να απομακρύνουν τα παιδιά μας από εμάς».
Οι μουσουλμάνοι συχνά επικρίνονται επειδή δεν μιλάνε αρκετά έντονα ενάντια στον ριζοσπαστισμό των βίαιων τζιχαντιστών. Αλλά ο Marcouch δεν μασάει τα λόγια του: «Η μεγαλύτερη προσβολή της ISIS μπορεί ακόμη και να είναι προς τους μουσουλμάνους και το ίδιο το Ισλάμ», λέει. «Καλώ την μουσουλμανική κοινότητα: αντισταθείτε και μην επιτρέπεται στη θρησκεία σας να γίνει όμηρος αυτών των ηλίθιων». Ο Marcouch έχει ταχθεί συχνά, τόσο στο κοινοβούλιο όσο και εκτός, υπέρ αυτού που αποκαλεί «θρησκευτικό εκτροχιασμό»: «Μπορείτε να το αποτρέψετε, προσφέροντας μια εναλλακτική θεολογική έννοια» λέει. «Οι γονείς παίζουν ένα ρόλο σε αυτό, επίσης, για το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους».
Δεν ανησυχούν όμως μόνο οι άνθρωποι στην Ολλανδία. Σε επιστολή του προς τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο Σάιμον Σάμιουελς, του Simon Wiesenthal Center, έγραψε σχετικά με τις ανησυχίες της ευρύτερης εβραϊκής κοινότητας όταν βλέπει αυτές τις ρατσιστικές διαδηλώσεις. Δεν είναι σαφές αν η πόλη της Χάγης θεωρεί απλά ότι ο ρατσισμός θα περάσει όταν αγνοηθεί, ή αν δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της ISIS. Όμως σίγουρα είναι μια εσφαλμένη απόφαση το να αγνοεί την απειλή που προέρχεται από διαδηλώσεις όπως αυτή, που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της πολεμοκαπηλείας από μια αυξανόμενη ομάδα φανατικών και εξαιρετικά βίαιων ριζοσπαστών. Προσπαθούν να κερδίσουν ανώριμους νέους και να τους πείσουν να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό των εκατοντάδων Ευρωπαίων που έχουν ήδη ενταχθεί στο φρικιαστικό πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο δήμαρχος της Χάγης Ζοσίας φαν Άαρτσεν ισχυρίστηκε πρόσφατα σε ολλανδικό ραδιόφωνο ότι οι διαδηλωτές δεν πέρασαν τα όρια, αλλά οι δηλώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως αυτή ενός Ιρακινο-ολλανδού πολίτη στην υπό κατοχή της ISIS συριακή πόλη Ράκα. Τον έδειχνε να περιβάλλεται από τα κομμένα κεφάλια επτά ανδρών καρφωμένα σε έναν σιδερένιο φράχτη. Η φωτογραφία μοιάζει σαν κάποια τμήματά της πιθανόν να έχουν παραποιηθεί, αλλά το συναίσθημα είναι αρκετά γνήσιο. Οι αποκεφαλισμοί έχουν γίνει το χόμπι της ISIS.
Πολλοί από τους νέους που επιζούν από αυτόν τον φρικτό πόλεμο για το χαλιφάτο θα στοιχειώσουν την Ευρώπη όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους και οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την ήπειρο, και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούν. Την Παρασκευή το γραφείο της ολλανδικής εισαγγελίας ανακοίνωσε επιτέλους ότι μια έρευνα για την ISIS στην Ολλανδία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: αγνοώντας την ISIS δεν θα εξαφανιστεί και η συζήτηση με ανθρώπους που θέλουν να καρφώσουν τα κεφάλια των αντιπάλων τους σε φράχτες δεν θα πρέπει να αποτελεί επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου