Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Διώξεις κατά χριστιανών, αναγνωρίζει στο Ιράκ ο ΟΗΕ

christian nauplio

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλε τις διώξεις στις οποίες προχωρούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των μειονοτήτων στο Ιράκ, κυρίως των χριστιανών στη Μοσούλη, τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις μπορεί να συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σε ομόφωνη δήλωση, οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «καταδικάζουν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη συστηματική δίωξη από το Ισλαμικό Κράτος και τις ομάδες που έχουν προσχωρήσει σε αυτό, ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες και προσώπων που αρνούνται την εξτρεμιστική ιδεολογία Iσλαμικού Κράτους. Οι συστηματικές και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον αμάχων πληθυσμών λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής ή της θρησκευτικής τους πίστης μπορεί να συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για το οποίο οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Παράλληλα το Συμβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και του ΟΗΕ να αντιταχθούν στις «τρομοκρατικές απειλές» κατά των μειονοτήτων και να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες των εκτοπισμένων από τη σύγκρουση στο Ιράκ, ενώ καλεί οι προσπάθειες αυτές να κλιμακωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος, μια εξτρεμιστική τζιχαντιστική οργάνωση που έθεσε υπό τον έλεγχό της τον Ιούνιο τη Μοσούλη, τη δεύτερη πόλη του Ιράκ, έστειλε την περασμένη εβδομάδα τελεσίγραφο στη χριστιανική κοινότητα δίνοντάς της διορία μερικών ωρών για να εγκαταλείψει την πόλη. Ταυτόχρονα είχε καλέσει τους χριστιανούς κατοίκους της πόλης «να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώσουν ειδικό φόρο ή να φύγουν από την πόλη», αλλιώς θα εκτελούνταν.

Πριν από την αμερικανική εισβολή του 2003, ο χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ ανερχόταν σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο: σχεδόν 600.000 στη Βαγδάτη, 60.000 στη Μοσούλη αλλά και στη βόρεια πετρελαϊκή πόλη του Κιρκούκ και στη Βασόρα, στο νότο.

http://www.elkosmos.gr/epikairotita/h-/kathimerinotita/14398-2014-07-22-09-46-58.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου