Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, σχεδόν κάθε Χριστιανός στη Μοσούλη είχε ακούσει το μήνυμα των σουνιτών μαχητών: είχαν περιθώριο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου να εγκαταλείψουν την πόλη. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονταν σε αυτοκίνητα, κάποιοι ικέτευαν άλλους να τους μεταφέρουν έξω από την πόλη, ελπίζοντας να φτάσουν στα πλησιέστερα χριστιανικά χωριά. Μαζί τους είχαν μόνο κάποια ρούχα. Η εντολή από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ήρθε όταν οι χριστιανοί αποφάσισαν να μην παραστούν σε συνεδρίαση της ISIS που είχε κανονιστεί για το βράδυ της Πέμπτης, για να συζητήσουν την κατάστασή τους.
Από το 2003, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν ανατράπηκε, οι Χριστιανοί της Μοσούλης, μίας από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, μειώθηκαν από 30.000 σε μόλις μερικές χιλιάδες. Από τη στιγμή που η ISIS κατέλαβε την πόλη στις αρχές Ιουνίου, υπήρξαν αναφορές ότι έφευγαν και οι τελευταίοι Χριστιανοί.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακόμα και την Παρασκευή πολλοί ήταν οι Χριστιανοί, κυρίως μεγαλύτεροι, που προσπάθησαν να παραμείνουν στην πόλη, ελπίζοντας για ένα κατάλυμα και έναν τρόπο για να συνεχίσουν να ασκούν την πίστη τους ήσυχα στην πόλη που ήταν το σπίτι τους για περισσότερο από 1.700 χρόνια. Χαλδαίοι, Ασσύριοι και άλλες αιρέσεις, όπως οι Μανδαίοι, των οποίων ο Χριστιανισμός μοιάζει με αυτόν των Γνωστικών, ζούσαν ακόμα στο Ιράκ και πολλοί έφτιαξαν τα σπίτια τους στις πεδιάδες της Νινευή, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μια περιοχή που αναφέρεται στο βιβλίο της Γένεσης.
Το διάταγμα της Παρασκευής, ωστόσο, ήταν ίσως το πραγματικό τέλος. Ενώ κάποιες διάσπαρτες ψυχές μπορεί να βρουν έναν τρόπο για να παραμείνουν μυστικά, η κοινότητα θα πρέπει να φύγει. Ένα βίντεο στο YouTube δείχνει την ISIS να διαλύει με βαριοπούλες τον τάφο του Ιωνά. Οι μαχητές επίσης αφαίρεσαν το σταυρό από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Εφραίμ, την έδρα της Συριακής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής στη Μοσούλη, βάζοντας στη θέση του τη μαύρη σημαία της ISIS. Κατέστρεψαν επίσης ένα άγαλμα της Παναγίας, παρότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν κατέστρεψαν προς το παρόν τις εκκλησίες.
Οι Χριστιανοί είναι μία από τις πολλές μειονότητες που έχουν συστηματικά απελαθεί ή σκοτωθεί από την ISIS, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις απώλειες αμάχων στο Ιράκ που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει επίσης ότι πολλές δολοφονίες είχαν επίσης πραγματοποιηθεί από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τη συμμαχική της πολιτοφυλακή και προειδοποίησε ότι οι εκτελέσεις θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Τουλάχιστον 1.531 άμαχοι σκοτώθηκαν μόνο τον Ιούνιο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών αμάχων το πρώτο εξάμηνο του έτους σε τουλάχιστον 5.576, σύμφωνα με την κοινή έκθεση από το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τον Ιούνιο μόνο, διπλασιάζοντας τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στο Ιράκ σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια, προσθέτει η έκθεση.
Για τους Χριστιανούς που εκτοπίστηκαν από τη Μοσούλη, η ξαφνική αποχώρηση είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από στάσεις: πρώτα στα κοντινά χωριά, στα οποία ήδη υπάρχει συνωστισμός από τους πρόσφυγες και στη συνέχεια στο Κουρδιστάν, μια ημιαυτόνομη περιοχή του Ιράκ, όπου υπάρχει περισσότερη ανοχή για τους Χριστιανούς. Καθώς οι Χριστιανοί εγκατέλειπαν τη Μοσούλη, η ISIS ζωγράφιζε στα σπίτια τους το αραβικό γράμμα που σημαίνει «Nasrani», μια λέξη που συχνά χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στους Χριστιανούς. Δίπλα, με μαύρο χρώμα, υπήρχαν τα λόγια: «περιουσία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ».
Οι μαχητές είπαν, επίσης, στους μουσουλμάνους που ενοικιάζουν ακίνητα από τους Χριστιανούς ότι δεν χρειάζεται πλέον να πληρώνουν το ενοίκιο. Πολλοί Χριστιανοί αισθάνονται την απόλυτη εγκατάλειψη, καθώς γνωρίζουν ότι ο ήχος από τις καμπάνες της εκκλησίας αναμεμειγμένος με τις μουσουλμανικές κλήσεις για προσευχή, το απόλυτο σύμβολο ανοχής της Μοσούλης, πιθανώς δεν θα ακουστεί ποτέ ξανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου