Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μαζικές λιποταξίες Ουκρανών στρατιωτικών στην Κριμαία

Μετά την ανακοίνωση της οργανωμένης απόσυρσης των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κριμαία, όπου και οι 189 στρατιωτικές βάσεις όλων των σωμάτων, έχουν περάσει υπό τον έλεγχο φιλορωσικών δυνάμεων, ο αναπληρωτής αρχηγός του ουκρανικού ΓΕΣ, Αλεξάντρ Ροζμάζνιν, παραδέχτηκε ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία λιποτάκτησαν και πέρασαν στο πλευρό των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, πάρα πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί
Μετά την ανακοίνωση της οργανωμένης απόσυρσης των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κριμαία, όπου και οι 189 στρατιωτικές βάσεις όλων των σωμάτων, έχουν περάσει υπό τον έλεγχο φιλορωσικών δυνάμεων, ο αναπληρωτής αρχηγός του ουκρανικού ΓΕΣ, Αλεξάντρ Ροζμάζνιν, παραδέχτηκε ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία λιποτάκτησαν και πέρασαν στο πλευρό των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, πάρα πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί. Υποστήριξε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα ονόματα όλων όσων υπέγραψαν συμφωνία με τη Ρωσική ομοσπονδία, αλλά δεν πρόκειται να τα δώσει στη δημοσιότητα γιατί «δεν αξίζει τον κόπο». Υποστήριξε ότι πρόκειται περίπου για το 50% του στρατιωτικού προσωπικού που ήταν εγκατεστημένο στην Κριμαία.
Η εικόνα που δίνουν, από την άλλη, τα ρωσικά ΜΜΕ είναι διαφορετική, καθώς υποστηρίζουν από τους περίπου 18.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς που βρίσκονταν στην Κριμαία, την επιλογή ν’ αποχωρήσουν μαζί με τις οικογένειές τους δεν έκαναν περισσότεροι από 2.000. Όπως σχολίαζαν αναλυτές, όποιος και αν είναι ο ακριβής αριθμός, το βέβαιο είναι ότι σε συνδυασμό με την απόφαση απόσυρσης του ουκρανικού στρατού, πρόκειται για ντε φάκτο στρατιωτική παράδοση στα ρωσικά στρατεύματα και ουσιαστικά για μετατόπιση του ενδιαφέροντος όλων πλέον στην ανατολική Ουκρανία με την Κριμαία να θεωρείται «τετελεσμένο», ακόμη και αν η ουκρανική προσωρινή ηγεσία καθώς και οι διπλωμάτες των μεγάλων δυτικών δυνάμεων επιμένουν να χρησιμοποιούν άλλες εκφράσεις δημοσίως.
Στη χερσόνησο μετέβη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο πρώτος ανώτερους Ρώσος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κριμαία μετά την ένωσή της με τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σοϊγκού θα συναντηθεί με αντιπροσώπους των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και με Ουκρανούς στρατιωτικούς που επέλεξαν να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό ενώ θα επιθεωρήσει και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Η παρουσία του εκτιμάται ότι θα παίξει κάποιο ρόλο στο να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει και με το συνταγματάρχη Γιούλι Μαμτσούρ, το διοικητή της βάσης Μπελμπέκ, που πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο το Σάββατο, ο οποίος απομακρύνθηκε από ρωσικές δυνάμεις, φέρεται να κρατείται σε στρατιωτική φυλακή και την απελευθέρωσή του ζητά άμεσα το Κίεβο.
Πηγές: bbc, reuters, Sunday times, deutsche welle, Russia today, ria novosti, Interfax
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου