Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

Ανταλλαγή πυροβολισμών στα θαλάσσια σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα

Φωτογραφία από Reuters: Νοτιοκορεάτες στρατιώτες ρίχνουν βόμβες καπνού

Η Βόρεια Κορέα πυροβόλησε αρκετές φορές στη θάλασσα για εκφοβισμό κοντά σε αμφισβητούμενο θαλάσσιο σύνορο με τη Νότια Κορέα

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα αντάλλαξαν σήμερα πυρά κοντά στο διαφιλονικούμενο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών και η Σεούλ ζήτησε από τους κατοίκους των δύο γειτονικών νησιών να σπεύσουν στα καταφύγια, ενώ οι τριβές πολλαπλασιάζονται στη χερσόνησο.

"Οβίδες που εβλήθησαν από τη Βόρεια Κορέα έπεσαν στη δική μας πλευρά (του συνόρου) και απαντήσαμε ανοίγοντας πυρ", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα πυρά και από τις δύο πλευρές δεν έμοιαζαν να στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων στόχων. "Προς το παρόν τα δύο μέρη βάλλουν στη θάλασσα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι κάτοικοι των νοτιοκορεατικών νησιών Μπαενγκνιόνγκ και Γεονπιόνγκ πήραν εντολή να πάνε στα καταφύγια, διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος. "Καλούμε όλους τους κατοίκους να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση στα καταφύγια, ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει", δήλωσε.

Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θάλασσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα διεξάγει τακτικά ασκήσεις πυροβολικου, αλλά συνήθως δεν ειδοποιεί εκ των προτέρων τη γείτονα και εχθρό της.

Η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τη Σεούλ να "ελέγξει" τα πλοία της πριν από τις ασκήσεις. Η Σεούλ απάντησε αμέσως προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν αντίποινα για οποιαδήποτε παραβίαση προς τη νότια πλευρά των συνόρων.

Το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε επανειλημμένα στο παρελθόν θέατρο φονικών συγκρούσεων. Η τελευταία είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2010. Η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει ένα νοτιοκορεατικό νησί κοντά στο σύνορο αυτό, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και φέρνοντας τη χερσόνησο στο χείλος της σύρραξης.

Το σύνορο αυτό, το οποίο ονομάζεται "Βόρεια Γραμμή Οριοθέτησης", χαράχθηκε από τις δυνάμεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ το 1953, στο τέλος του πολέμου της Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ το αμφισβητεί και αρνείται να το αναγνωρίσει.

http://www.protothema.gr/world/article/366069/alert-adallagi-purovolismon-sta-thalassia-sunora-tis-notias-me-ti-voreia-korea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου