Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Κένυα: Πόλεμος των φύλων για την πολυγαμία

Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στους άνδρες να παντρεύονται περισσότερες από μία γυναίκες και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση της …πρώτης κυρίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κένυα
Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στους άνδρες να παντρεύονται περισσότερες από μία γυναίκες και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση της …πρώτης κυρίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κένυα. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο για να ισχύσει πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είχε αρχικά δώσει στη σύζυγο το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην επιλογή του συζύγου, αλλά τα αρσενικά μέλη του κοινοβουλίου κατάφεραν να ξεπεράσου και αυτή τη λεπτομέρεια. «Όταν παντρεύεσαι μια γυναίκα από την Αφρική, πρέπει να γνωρίζει ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη… αυτή είναι η Αφρική» είπε ο βουλευτής Junet Mohammed.
Όπως και σε πολλά μέρη της Αφρικής, η πολυγαμία είναι κοινή μεταξύ των παραδοσιακών οικισμών της Κένυας, καθώς και μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του πληθυσμού. «Κάθε φορά που ένας άντρας πηγαίνει στο σπίτι μια γυναίκα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι μια δεύτερη ή τρίτη σύζυγος» δήλωσε ο Samuel Chepkong'a, πρόεδρος της επιτροπής δικαιοσύνης και νομικών υποθέσεων, στην εφημερίδα Daily Nation. «Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, οι γυναίκες ή οι σύζυγοι που έχεις παντρευτεί δεν χρειάζεται να το ξέρουν όταν πας σπίτι με μια δεύτερη ή τρίτη σύζυγο. Οποιαδήποτε κυρία φέρνεις στο σπίτι είναι γυναίκα σου».
Όπως είναι φυσικό, το νομοσχέδιο εξαγρίωσε τις γυναίκες βουλευτές. «Γνωρίζουμε ότι οι άνδρες φοβούνται τη γυναικεία γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε» είπε η βουλευτής Soipan Tuya. «Αλλά τελικά, αν είστε πράγματι εσείς ο άνδρας στο σπίτι και επιλέγετε να φέρετε σ' αυτό κάποιο άλλο, ή δύο ή και τρία άλλα πρόσωπα, πιστεύω πως οφείλετε να έχετε το θάρρος να παραδεχθείτε πως η γυναίκα σας και η οικογένειά σας έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν».
Στο κενό της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης έπεσαν και οι προτάσεις για τη διασφάλιση της ίσης ιδιοκτησίας και των κληρονομικών δικαιωμάτων. Στην Κένυα, μια γυναίκα δικαιούται το 30% των περιουσιακών στοιχείων του συζύγου της μετά το θάνατό του ή διαζύγιο. Επίσης, μια γυναίκα θα πρέπει να αποδείξει τη συμβολή της στην απόκτηση της κοινής περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου