Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τα εκατομμύρια άδειων σπιτιών στην Ευρώπη μπορούν να στεγάσουν όλους τους αστέγους

 
Περισσότερα από 11 εκατομμύρια σπίτια μένουν άδεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, αριθμός ικανός να στεγάσει τους αστέγους της ηπείρου δύο φορές
Περισσότερα από 11 εκατομμύρια σπίτια μένουν άδεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, αριθμός ικανός να στεγάσει τους αστέγους της ηπείρου δύο φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο ρεπόρτερ της Guardian Ρούπερτ Νεάτε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα περισσότερα άδεια σπίτια, περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια, βρίσκονται στην Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει και το εντονότερο πρόβλημα εξώσεων. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια είναι άδεια στη Γαλλία και στην Ιταλία, 1,8 εκατομμύρια σπίτια στη Γερμανία και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μεγάλος, και σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από παλιότερα, είναι ο αριθμός των κενών σπιτιών σε Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία.
Πολλά από αυτά τα σπίτια είναι χτισμένα σε μεγάλα παραθεριστικά θέρετρα κατά την οικοδομική έκρηξη που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης του 2007 – 2008 και δεν κατοικήθηκαν ποτέ. Εκτός των 11 εκατομμυρίων άδειων σπιτιών, πολλά από τα οποία αγοράστηκαν ως επένδυση από ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να ζήσουν σε αυτά, εκατοντάδες χιλιάδες άλλα που ήταν μισοκτισμένα γκρεμίστηκαν προκειμένου να ανέβουν οι τιμές των εναπομεινάντων ακινήτων.
Ο Ντέιβιντ Αϊρλαντ, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Empty Houses», που κάνει εκστρατεία προκειμένου τα άδεια σπίτια να δοθούν σε όσους έχουν ανάγκη στέγης, υποστηρίζει ότι οι κυβερνώντες θα πρέπει επειγόντως να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο κατά το οποίο πλούσιοι αγοραστές χρησιμοποιούν τα σπίτια ως επενδυτικό όχημα, και όχι ως σπίτια. Τονίζει ότι μπορεί τα 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια να μην είναι στα σωστά σημεία αλλά το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αστέγων.
Σύμφωνα με την ΕΕ υπάρχουν 4,1 εκατομμύρια άστεγοι στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν, κατά μεγάλη πλειοψηφία, (349 ψήφους έναντι 45) απόφαση που ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να εκπονήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των αστέγων στην Ευρώπη».
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας εθνικών οργανώσεων που εργάζονται με αστέγους, της FEANTSA, Φρήκ Σπινεγιουτζιν, χαρακτηρίζει σκάνδαλο το ότι παραμένουν τα σπίτια αυτά άδεια, ενώ θα μπορούσαν μόνο τα μισά εξ αυτών να στεγάσουν όλους τους αστέγους. Ο Γκάβιν Σμαρτ, διευθυντής πολιτικής στο Ινστιτούτο Στέγασης της Βρετανίας, δήλωσε ότι κάποια από τα άδεια αυτά σπίτια μπορεί να χρειάζονται επισκευές ή να βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εργασίες, αλλά τα υπόλοιπα θα μπορούσαν εύκολα να επανέλθουν στην αγορά.
Κατά τον Γκάβιν Σμαρτ ολοένα πιο διαδεδομένη γίνεται η τακτική της αγοράς σπιτιών από πλούσιους επενδυτές που ελπίζουν να κερδίσουν από μελλοντική αύξηση της τιμής τους. Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές προνομιακών ακινήτων στο Λονδίνο (δηλαδή σπίτια που στοιχίζουν περισσότερο από 1.000 αγγλικές λίρες ανά τετραγωνικό), είναι σήμερα 27% υψηλότερες από την υψηλότερη τιμή που είχαν αγγίξει το 2007, σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο Savills.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian τα περισσότερα άδεια σπίτια στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ισπανία, η οποία έζησε και την μεγαλύτερη οικοδομική άνθιση στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από Βρετανούς και Γερμανούς που αγόραζαν σπίτια «στον ήλιο». Η τελευταία ισπανική σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, έδειξε ότι περισσότερα από 3,4 σπίτια –περίπου το 14% του συνόλου των ακινήτων- ήταν άδεια. Ο αριθμός των άδειων σπιτιών αυξήθηκε κατά 10% την περασμένη δεκαετία.
Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι άλλα 500.000 έμειναν μισοκτισμένα από διάφορες οικοδομικές εταιρείες σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της οικοδομικής έκρηξης, κατά την οποία οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 44% ανάμεσα στο 2004 – 2008, οι Ισπανοί οικοδόμοι έχτιζαν περισσότερα από 800.000 σπίτια το χρόνο. Σε ορισμένα θέρετρα περισσότερο από το ένα τρίτο των σπιτιών παραμένει άδειο πέντε χρόνια μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.
Η ισπανική έρευνα υπολογίζει ότι είναι άδεια περισσότερα από 7.000 από τα 20.000 σπίτια στην περιοχή Τόρε-Πατσέκο, μια περιοχή διακοπών. Στην περιοχή παρατηρήθηκε μαζική κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών με πολλά νέα θέρετρα γκολφ, συμπεριλαμβανομένων και 2.648 διαμερισμάτων σε συγκρότημα που ονομάζεται Polaris World, το οποίο πρωτολειτούργησε την περίοδο έναρξης της κρίσης. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο συγκρότημα, το οποίο διαθέτει και γήπεδο γκολφ, προσπαθούν να πουλήσουν τα σπίτια τους στην μισή τιμή των 200.000 ευρώ, στην οποία τα αγόρασαν προ κρίσης. Περισσότερο από το 18% των σπιτιών στην Γαλικία, στην βορειοδυτική ισπανική ακτή, και στην Λα Ριόχα, κοντά στην Παμπλόνα, είναι άδεια. Πολλά από τα άδεια σπίτια έχουν περάσει στην κυριότητα τραπεζών αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Όπως σχολιάζει η ισπανική ένωση στέγασης και αστέγων Provivienda στην Ισπανία υπάρχει μεγάλος αριθμός περιπτώσεων αλλαγής κυριότητας του σπιτιού και εξώσεων, και έτσι η χώρα έχει φτάσει στο σημείο όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς σπίτι και πολλά σπίτια χωρίς ανθρώπους μέσα σε αυτά.
Ορισμένα δημοτικά συμβούλιο στην Καταλωνία απείλησαν τις τράπεζες με πρόστιμα μέχρι και 100.000 ευρώ αν τα σπίτια που έχουν περάσει στην κυριότητά τους παραμείνουν άδεια για περισσότερο από δύο χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο της Τεράσα, βόρεια της Βαρκελώνης, απευθύνθηκε γραπτώς στις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 5.000 σπίτια ζητώντας τους να «κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βρουν νέους ιδιοκτήτες» ή αλλιώς να παραδώσουν τα σπίτια στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να οργανώσει κοινωνικούς ξενώνες.
Στη Γαλλία, τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών –INSEE- δείχνουν ότι 2,4 εκατομμύρια σπίτια ήταν άδεια το 2012, περίπου δύο εκατομμύρια περισσότερα από το 2009. Η Ιταλία θα δώσει στοιχεία για το θέμα το καλοκαίρι, με βάση την τελευταία δημοσκόπηση. Μια έρευνα του ιταλικού Στατιστικού Ινστιτούτου εκτιμούσε, όμως, ότι υπάρχουν περίπου 2,7 εκατομμύρια σπίτια το 2011 ενώ έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ιταλίας (Cgil) υπολόγιζε τον αριθμό σε δύο εκατομμύρια το 2012.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από 700.000 σπίτια είναι άδεια σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από τις τοπικές αρχές η εκστρατεία για Άδεια Σπίτια. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους αστέγους, του «Καταφυγίου» (Shelter), Κάμπελ Ρομπ, υποστήριζε ότι δεν πρέπει να μένουν άδεια αυτά τα σπίτια και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπονήσει νέες ιδέες και τρόπους για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη διαθέσιμων και προσιτών, ως προς τις τιμές, σπιτιών.
Στην Πορτογαλία υπάρχουν περίπου 735.000 άδεια σπίτια (μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με το 2001) με βάση την τελευταία δημοσκόπηση. Άλλα 300.000 σπίτια παραμένουν άδεια και στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ), ενώ σε 400.000 υπολογίζονται στην Ιρλανδία (Ιρλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Περιφερειακής Χωροταξικής Ανάλυσης). Η ιρλανδική κυβέρνηση άρχισε να καταστρέφει περίπου 40 συγκροτήματα κατοικιών που χτίστηκαν κατά την έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά παραμένουν άδεια. Εξετάζει επίσης το πώς θα χειριστεί άλλα 1.300 ημιτελειωμένα συγκροτήματα ενώ η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα χρειαστούν 43 χρόνια για να γεμίσει το υπεραπόθεμα άδειων σπιτιών στην Ιρλανδία με βάση τον τρέχοντα ρυθμό πληθυσμιακής ανάπτυξης.
Μετάφραση – επιμέλεια Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου