Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Γαλλία: «Σάρωσε» η Λεπέν, οδυνηρή ήττα για τον Ολάντ

Γαλλία: «Σάρωσε» η Λεπέν, οδυνηρή ήττα για τον Ολάντ

Oι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν το Παρίσι καθώς η  Αν Ινταλγκό κέρδισε με ποσοστό 54%

Σε θρίαμβο για τη Δεξιά και πανωλεθρία για την κυβέρνηση Ολάντ εξελίχθηκε δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη «Libération», τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις τάσεις του πρώτου γύρου. Η εφημερίδα χρησιμοποιεί ακόμη τη λέξη «Τιμωρία» στο σημερινό της φύλλο, για να περιγράψει την ήττα που υπέστησαν οι σοσιαλιστές.

Ο Φρανσουά Ολάντ, είναι ο μεγάλος χαμένος των δημοτικών εκλογών, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταποντίστηκε, κυρίω λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, αλλά και του μεταναστευτικού νόμου που προωθεί. 

Γενικά, το Εθνικό Μέτωπο είχε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του FN, Φλοριάν Φιλιπό.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο επικράτησε σε 15 πόλεις, όπως η Κενπέρ, η Σεν Ετιέν, η Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), η Ρουμπέ, η Ρέϊμς (Μαρν), η Μπελφόρ και η Λιμόζ, οι οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Ακόμη, μεταξύ των πόλεων που έπεσαν στα χέρια του Εθνικού Μετώπου είναι η Μπεζιέ στα νοτιοδυτικά και η Φρεζύς στα νότια της Γαλλίας, ενώ ήδη από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η γαλλική ακροδεξιά είχε κερδίσει την πόλη Ενάν Μπομούν στα βόρεια της χώρας.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, ήταν ο νικητής, στην πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη δεξιά.

Ωστόσο, οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν το Παρίσι καθώς η  Αν Ινταλγκό κέρδισε με ποσοστό γύρω στο 54% και θα είναι η πρώτη γυναίκα-δήμαρχος για τη γαλλική πρωτεύουσα. 
Επίσης, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν

Σημειώνεται ότι στις χθεσινές εκλογές ψήφισε το 63,5% των ψηφοφόρων, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε εκλογές της Γαλλίας. 

http://www.protothema.gr/world/article/366078/galliasarose-i-lepen-oduniri-itta-gia-ton-olad/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου