Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Ρώσοι βατραχάνθρωποι κατέλαβαν όλα τα ουκρανικά πλοία στη Σεβαστούπολη

Με μία συντονισμένη επιχείρηση, από θάλασσα και στεριά, Ρώσοι βατραχάνθρωποι και δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας χωρίς να ανοίξει μύτη έθεσαν υπό τον έλεγχο τους όλα τα πλοία του Ουκρανικού Ναυτικού που βρίσκονται ελλιμενισμένα στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης. Η αρχή έγινε χθες από το ανθυποβρυχιακό σκάφος «Ternopil».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας και πρώην διοικητής της δύναμης της Μαύρης Θάλασσας Βλαντιμίρ Κομογιέντοφ, δήλωσε ότι, «τα 25 από τα 40 συνολικά πλοία που διαθέτει η Ουκρανία έχουν περάσει υπό ρωσικό έλεγχο και σύντομα θα καταλήξουν στο Ρωσικό Ναυτικό».
Μαζί με τα πλοία, συνολικά 70 μονάδες της Ουκρανίας στην Κριμαία ελέγχονται ήδη από Ρώσους και δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας. Όπως είπε μάλιστα ο Κομογιέντοφ πολλοί από τους Ουκρανούς ναύτες «άλλαξαν πεποιθήσεις» και παραμένουν στα πλοία με τη ρωσική σημαία να κυματίζει πλέον σε αυτά.

Η αρχή για τον έλεγχο των Ουκρανικών πλοίων που βρίσκονται ελλιμενισμένα στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης έγινε από το «Ternopil». Ρώσοι βατραχάνθρωποι κατέλαβαν το ανθυποβρυχιακό σκάφος και στη συνέχεια έκαναν το ίδιο στην κορβέτα «Khmelnitsky» και το πλοίο «Lutsk». Λίγες ώρες αργότερα είχαν ολοκληρώσει το έργο τους.
Η κατάληψη των Ουκρανικών πλοίων ήταν αναμενόμενη μετά τη στρατηγική κίνηση που έκαναν οι Ρώσοι από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία να βυθίσουν ένα παροπλισμένο πλοία στην είσοδο του ναυστάθμου της Σεβαστούπολης και επί της ουσίας να αποκλείσουν όλα τα σκάφη εντός της βάσης.
Ο Βλαντιμίρ Κομογιέντοφ ως απόστρατος ναύαρχος γνωρίζει πολύ καλά το σχέδιο της Μόσχας, όταν μιλάει για ρωσικό έλεγχο των 25 πλοίων, μεταξύ των οποίων δύο κορβέτες, ένα πλοίο διοίκησης και κανονιοφόρους.
Όπως είπε, «αρχικά θα περάσουν στις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας και στην συνέχεια θα ενταχθούν στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας». Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Μόσχα να αφήσει στρατιωτική μονάδα ή διοίκηση στη Χερσόνησο της Κριμαίας χωρίς να τη θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της.  
Εκείνο που επισήμανε όμως ο Βλαντιμίρ Κομογιέντοφ είναι πώς «πρέπει να τελειώνουμε άμεσα με τους 22.000 στρατιώτες που είχαν οι Ουκρανοί σε μονάδες της Κριμαίας», εννοώντας πώς είτε αυτοί πρέπει να τις εγκαταλείψουν, μαζί και τη Χερσόνησο είτε να προσχωρήσουν στις Ρωσικές δυνάμεις.
Για να το επισημαίνει ο πρώην διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, προφανώς κάτι θα βλέπει… Το σίγουρο είναι πώς η Μόσχα θέλει να τελειώνει οριστικά με την Κριμαία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου