Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ψήφισε Ρωσία η Κριμαία

Ψήφισε Ρωσία η Κριμαία

Τα πρώτα exit poll δείχνουν πως το 93% όσων προσήλθαν στις κάλπες έχουν επιλέξει την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία

Πανηγυρίζουν ήδη οι ρωσόφωνοι στην Κριμαία καθώς, σύμφωνα και με τα πρώτα exit poll, οι κάτοικοι της Κριμαίας που προσήλθαν στις κάλπες φαίνεται να ψήφισαν μαζικά υπέρ της προσάρτησης. Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αρκετά μεγάλο ποσοστό προσέλευσης, ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεγάλη ήταν η αποχή καθώς όσοι ήταν αντίθετοι με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και το θεωρούσαν παράνομο, μποϊκόταραν τη διαδικασία και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο interfax-Ukraine, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 80% σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας και το 85% στη Σεβαστούπολη.

Αφού έκλεισαν οι κάλπες, πραγματοποιήθηκε παρέλαση με ρωσικά εμβατήρια στο Ντόνετς και οι ρωσόφωνοι πανηγύρισαν, ενώ έντονοι ήταν οι πανηγυρισμοί στην πλατεία Λένιν στη Συμφερόπολη για το διαφαινόμενο ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.




Πανηγυρισμοί στην πλατεία Λένιν στη Συμπφερόπολη

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από το 80% αναμένεται να έχει ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα ενώ σύμφωνα με το rt.com, που επικαλείται στοιχεία από τα exit polls, το 93% των κατοίκων της Κριμαίας που προσήλθαν στις κάλπες, έχουν επιλέξει την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, ενώ μόλις το 7% επέλεξε την αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας.

Κέρι προς Λαβρόφ: Από αύριο θα υπάρξουν κυρώσειςΆμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας ζητεί την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέριμ θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία και μάλιστα αυτές αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες. Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι με τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές τις κινήσεις» θα υποστεί συνέπειες από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της.

Βρετανία: Δημοψήφισμα-παρωδίαΠαράνομη ενέργεια χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά το δημοψήφισμα της Κριμαίας ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Πρόκειται για μια παρωδία δημοκρατικής πρακτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Αξιόνοφ: Θα ενωθούμε με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατόΟ αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Αίτημα στον Πούτιν για ενσωμάτωση στη ΡωσίαΤη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί στο Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν το αίτημα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC.

«Η Ρωσία μπορεί να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό στάχτη»Σε «πολεμικά» του σχόλια ο παρουσιαστής εβδομαδιαίου ενημερωτικού μαγκαζίνο στο ρωσικό κρατικό τηλεπτικό δίκτυο Rossiya 1 Ντμίτρι Κισέλεφ τόνισε: «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό σκόνη».

Η ψηφοφορία

Όσον αφορά στο κλίμα της ψηφοφορίας, όπως δήλωσε ο προσωρινός δήμαρχος της πόλης Ντμίτρι Μπέλικ, το μεσημέρι της Κυριακής «στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης».

Σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα θεωρείται τυπικό και ουδείς φαίνεται να αμφιβάλλει για το αποτέλεσμά του. Εξάλλου οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν, να επιλέξουν μεταξύ δύο βασικών ερωτημάτων, αυτό «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή αυτό της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Με δυο λόγια στο δημοψήφισμα δεν περιλαμβανόταν καν η επιλογή διατήρησης του status quo της Κριμαίας εντός της Ουκρανίας!


http://www.protothema.gr/world/article/362003/psifise-rosia-i-krimaia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου