Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κυβερνητικές κωλοτούμπες στις προμήθειες και τους φαρμακοποιούς

Κι άλλες κωλοτούμπες ετοιμάζει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά δια χειρός Λοβέρδου στο θέμα των προμηθειών και των φαρμακοποιών.
Στο πρώτο ζήτημα, ο Λοβέρδος έχει πει στους προμηθευτές να κάνουν σκόντο 300 εκατ. ευρώ για τα χρέη του 2010, να τους δώσει δηλαδή 1,1 δισ. αντί για 1,4  δις καθώς το ταμείον είναι μείον. Αξιέπαινη η προσπάθεια για εξοικονόμηση αν και στο χώρο των προμηθευτών υλικών δεν είναι όλοι λαμόγια, υπάρχουν επιχειρήσεις που φυτοζωούν. Οι προμηθευτές είπαν όχι στην πρόταση του υπουργού και άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να πάνε στα δικαστήρια, χωρίς όμως μεγάλες πιθανότητες να πετύχουν κάτι.
Τι έκανε λέτε ο Λοβέρδος προκειμένου να τους βάλει στο τρυπάκι της έκπτωσης και το 2011; Αφησε να εννοηθεί ότι δε θα προχωρήσει στο νέο σύστημα προμηθειών, που δε θέλουν οι επιχειρήσεις, αρκεί να εξοικονομηθούν άλλα 250 εκατ. το 2011. Το νέο σύστημα που ο ίδιος ο Λοβέρδος αποθέωνε διότι θα έβαζε στο παιχνίδι τους ιδιώτες και κυρίως τις τράπεζες οι οποίοι θα συμμάζευαν το χάος που επικρατεί. Τώρα φαίνεται να το παίρνει πίσω προς χάρη των εκπτώσεων που θα κάνουν οι προμηθευτές, και με το παλιό σύστημα θα συνεχίζουν κάποια πιράνχας να πλουτίζουν.
Στο θέμα των φαρμακοποιών, η σημερινή συνάντηση θα είναι κρίσιμη αν και κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι τα έχουν βρει Λοβέρδος και συνδικαλιστές, κυρίως στο θέμα της κληρονομικότητας των αδειών. Πιθανότατα δηλαδή να κάνει πίσω ο υπουργός και να δημιουργηθεί ένα μικτό σύστημα όπου θα μπαίνουν με κάποιο ποσοστό στο φαρμακείο και νέοι φαρμακοποιοί. Αλλά αυτό θα είναι στην ευχέρεια των φαρμακοποιών που έχουν τις άδειες. Φαίνεται επίσης να συμφώνησαν στην έκπτωση και τη μείωση του ποσοστού κέρδους από τα φαρμακεία. Τώρα τι σόι άνοιγμα επαγγέλματος είναι αυτό ο Λοβέρδος το ξέρει μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου