Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Οι Οίκοι έβαλαν στο στόχαστρο και τη Γαλλία

Κλιμακώνεται η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μετά τη «στοχοποίηση» της Γαλλίας και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για την αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει ο αριθμός των αναλυτών που μιλούν ακόμη και για μετάδοσή της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!

Οι φήμες ότι ο οίκος Moody’s προσανατολίζεται στο «ψαλίδισμα» της άριστης αξιολόγησης «ΑΑΑ» της Γαλλίας είχε ως...αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου της χώρας (CDS) στις 107 μονάδες βάσης, πάνω από τα αντίστοιχα της Τσεχίας (90 μονάδες) και της Χιλής (89)! Μεγάλο όμως προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός ότι οι 107 μονάδες αντιστοιχούν με πιστοληπτική αξιολόγηση Baa1, δηλαδή επτά (7) βαθμίδες κάτω από τη σημερινή αξιολόγηση του γαλλικού χρέους!
Κίνδυνο υποβάθμισης αντιμετωπίζει επίσης το Βέλγιο. Η Moody’s εξάλλου ανακοίνωσε ότι ίσως βάλει... τσεκούρι στην αξιολόγηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ περιέκοψε την αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά πέντε βαθμίδες.
«Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν χωρίς την έξοδό τους από την Ευρωζώνη ή χωρίς μεγάλες μεταβιβάσεις κεφαλαίων», ανέφερε το στέλεχος της Pimco (της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα) Αντριου Μποσομγουόρθ.

Χρεοκοπία
Ερευνα της Bar­clays σε πάνω από 2.000 θεσμικούς επενδυτές έδειξε ότι ο ένας στους τρεις αναμένει ότι τουλάχιστον μία χώρα της Ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει ή θα αναδιαρθρώσει το χρέος της κατά το νέο έτος. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν ζήτησε την προώθηση μιας συνολικής λύσης από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσής της και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
«Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και στις ΗΠΑ» υποστηρίζει ο κ. Ντέιβιντ Γου, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, προσθέτοντας ότι «έχουμε ενδείξεις για μία μη φυσιολογική ρευστοποίηση θέσεων των επενδυτών». Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν πωλήσεις ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου να φθάσει στο 3,5% το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.



http://greece-salonika.blogspot.com/2010/12/blog-post_5754.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου