Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ο Γιώργος μετακομίζει στον ΟΗΕ;

Δεν είναι Πρωταπριλιά. Είναι παραμονές Χριστουγέννων και το φιλοκυβερνητικό βήμα που προσπαθεί απεγνωσμένα τον τελευταίο καιρό να γίνει ..αντικυβερνητικό γράφει σήμερα ότι εξαπλώνεται στο ΠΑΣΟΚ η φημολογία ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να διαδεχθεί το φθινόπωρο του 2011 τον κ. Μπαν Κι Μουν στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Το «σενάριο ΟΗΕ» έχει μάλιστα απασχολήσει κορυφαία στελέχη της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και ειδικότερα τον κ. Ι. Ραγκούση και την κυρία ΡεγγίναΒάρτζελη, αλλά και τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Εσωτερικών και η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου διαβεβαιώνουν ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να τερματίσει την επίμονη φημολογία στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ. «Σκοπίμως πολλοί λένε ότι ψάχνω να δραπετεύσω» είπε και εξήγησε ότι τα πολλά ταξίδια του οφείλονται στην ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας.
Θυμάστε που σας γράφαμε τις προάλλες ότι Σε μυστικά δείπνα διαλύουν το ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι το αμφισβητήσατε; Το επιβεβαιώνει και το Βήμα σήμερα λεγόντας ότι το Μαξίμου ανησυχεί ότι η … πληθώρα δείπνων και την… ανανεωμένη όρεξη βουλευτών και μελών της κυβέρνησης φιλικών προς τον κ. Ευ. Βενιζέλο οφείλεται ακριβώς στο «σενάριο ΟΗΕ». Έχουν οργανωθεί περισσότερα από οκτώ γεύματα βουλευτών- στα τέσσερα από τα οποία έχει παρευρεθεί ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος. Στους προβληματισμένους βουλευτές που έχουν συμμετάσχει σε κάποια από τα δείπνα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι κκ. Κ. Σπηλιόπου-λοςΔ. ΛιντζέρηςΠ. Ρήγας και η κυρία Τόνια Αντωνίου ενώ ως αυτόνομη «ομάδα προβληματισμού» αντιμετωπίζεται η… τρόικα των κκ. Ν. ΑλευράΚ. Καρτάλη και Γ. Φλωρίδη που συναντώνται συχνά.
Συμμαχία Βενιζέλου – Παμπούκη;
Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει στελέχη του «παπανδρεϊκού πυρήνα» είναι η «σχέση εμπιστοσύνης» ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας και στον κ. Χ. Παμπούκη . Εικάζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας ενισχύει τη θέση του ως μοναδικού προσώπου «κοινής αποδοχής»μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας και προετοιμάζεται έτσι ώστε σε περίπτωση επιβεβαίωσης του «σεναρίου ΟΗΕ» να δράσει σαν καταλύτης για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στον κ. Βενιζέλο.
Στο μεταξύ εξαπλώνεται η …γκρίνια στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καθώς υπουργοί τρέμουν πλέον τις κοινωνικές αντιδράσεις απο τα καταιγιστικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Παράδειγμα η αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, λόγω έντονων αντιδράσεων του . κ. Χ. Καστανίδης της Αννας Διαμαντοπούλου κλπ.
Σενάρια και μυστικές διεργασίες
Πολλοί βουλευτές έχουν προεξοφλήσει ότι για το«σενάριο ΟΗΕ» εργάζονται μυστικά οι κκ.Χ.Παμπούκης καιΔ.Δρούτσας, καλλιεργώντας συστηματικά διεθνείς επαφές,πάντοτε εν γνώσει του Πρωθυπουργού.Ο κ.Δρούτσας, ο οποίος βρίσκεται κατά μέσο όρο 22 ημέρες τον μήνα στο εξωτερικό,διαψεύδει ότι έχει τεθεί ποτέ το«θέμα ΟΗΕ»στις διεθνείς συναντήσεις του. Συμπληρώνει ωστόσο ότι«δεν θα υπήρχε καλύτερος για τη θέση». Το ισχυρότερο επιχείρημα του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει Ελληνας το συγκεκριμένο αξίωμα,καθώς η Ελλάδα έχει δύο «ανοιχτά» εθνικά θέματα,το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Εμπειροι διπλωμάτες όμως υπενθυμίζουν με νόημα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πάντοτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα εθνικά θέματα,ενώ συμπληρώνουν ότι ο Νοτιοκορεάτης κ.Μπαν Κι Μουν εξελέγη παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας αποτελεί ένα από τα μείζονα διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα.
Πώς εκλέγεται ο Γενικός Γραμματέας 
Κορυφαία διπλωματική πηγή μιλώντας προς«Το Βήμα της Κυριακής»τόνισε ότι η διαδικασία διαδοχής στον ΟΗΕ αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες του Οργανισμού, είναι η σειρά της Ευρώπης να εκλέξει Γραμματέα. Η εκλογή είναι μια μακρά διαδικασία από μυστικές ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. O «νικητής» οφείλει να συγκεντρώσει τις ψήφους και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας- ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλίακαι ταυτόχρονα την πλειοψηφία των συνολικά 15 μόνιμων και μη μόνιμων μελών. Τα 10 μη μόνιμα μέλη για το 2011 είναι:
Βοσνία, Βραζιλία, Γερμανία, Γκαμπόν, Ινδία, Κολομβία, Λίβανος, Νιγηρία, Ν. Αφρική και Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου