Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Και τώρα ο ΟΤΕ στο... σφυρί



Δεν έχει τέλος η υποχωρητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των Γερμανών και των υπολοίπων κατακτητών. Σειρά πήρε τώρα η ιδιοκτησία του ΟΤΕ, η Ντόιτσε Τέλεκομ η οποία απαιτεί στην ουσία να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν και απολύσεις. Φυσικά η κυβέρνηση ποιεί την νήσσαν καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τη γερμανική εταιρεία αν και η ίδια κατέχει το 20% των μετοχών και έχει λόγο στο τι γίνεται στην εταιρεία.

Στην εφημερίδα Financial Times Deutschland ο Γκ. Κέρκοφ, επικεφαλής για την ΝΑ Ευρώπη της Deutsche Telekom και μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, τονίζει ότι η σωτηρία της επένδυσής της στην Ελλάδα περνά μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Ο κ. Κέρκοφ λέει επίσης ότι βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και το συνδικάτο του Οργανισμού για τις μειώσεις μισθών.

Το μεγαλοστέλεχος της DT και του ΟΤΕ συνέκρινε την ελληνική και την γερμανική εταιρεία λέγοντας πως το 37% του κόστους του ΟΤΕ οφείλεται στις δαπάνες προσωπικού και στη μισθοδοσία όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Deutsche Telekom δεν ξεπερνάει το 20%.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο ΟΤΕ είναι η πιο ακριβή εμπλοκή της DT στην ΝΑ Ευρώπη καθώς το 2008 διέθεσε σχεδόν 4 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου και μέχρι το τέλος του έτους καλείται να διαγράψει σχεδόν μισό δισ. ευρώ.

Με λίγα λόγια οι Γερμανοί λένε ότι τώρα κατάλαβαν ότι είναι ακριβοί οι υπάλληλοι στον ΟΤΕ και η πρόθεσή τους να βάλουν μαχαίρι δεν οφείλεται στο γενικότερο κλίμα και την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης.

Κατ’ αρχάς αν πράγματι η επένδυσή τους δεν είναι αυτή που περίμεναν δε φταίνε γι’ αυτό οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο όμιλος του ΟΤΕ είναι κερδοφόρος, χάρη στην εντυπωσιακή πορεία της Cosmote. Γιατί λοιπόν ζητούν μειώσεις μισθών και απολύσεις;

Και γιατί η κυβέρνηση κάνει διαπραγματεύσεις πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων;

Δυστυχώς οι Γερμανοί συνεχίζουν την επέλαση τους στης Ελλάδας την ολόμαυρη ράχη και απαιτούν χωρίς να βρίσκουν αντιστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου