Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Oξεία αντιπαράθεση Ισραήλ-Τουρκίας. Φταίει και η ΑΟΖ με Κύπρο;

Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία όσον αφορά την επιδρομή ισραηλινών καταδρομέων το Μάιο στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν.
“Δεν θα υπάρξει συγγνώμη. Αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας για υποστήριξη της τρομοκρατίας”,σημείωσε ο Λίμπερμαν, αρχηγός υπερεθνικιστικού κόμματος, σε συνάντηση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών καταφέρθηκε έντονα κατά της Τουρκίας, με όχι και τόσο διπλωματικούς όρους, κάνοντας λόγο για “θρασύτητα” όσον αφορά το αίτημα της Άγκυρας για αίτηση συγγνώμης από το Ισραήλ μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε το Μάιο ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι.
“Πιστεύω ότι το θέμα της συγγνώμης αγγίζει τα όρια της θρασύτητας ή τα ξεπερνάει”, σημείωσε.
“Αν μη τι άλλο εμείς περιμένουμε μια συγγνώμη από την τουρκική κυβέρνηση κι όχι το αντίστροφο”, προσέθεσε.
Χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ μετά το επεισόδιο της επιδρομής στο διεθνή στολίσκο για τη Γάζα, αλλά σημείωσε ότι για να γίνει αυτό το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις για τους εννέα Τούρκους που σκοτώθηκαν κατά το περιστατικό.
Από την επιδρομή των ισραηλινών καταδρομέων στις 31 Μαΐου στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara είχαν σκοτωθεί εννέα Τούρκοι, καθώς το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου